Innovációs nap

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) 2021. november 22-én hétfőn izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket.

Időpont: 2021. november 22. hétfő

Helyszín: 1036 Budapest, Bécsi u. 96/b

Részletes program:


9:00 Recent hot topics at the iROB CenterAgrifood Robotics and Laboratory Automation Helyszín: F09 + online közvetítéssel.

Zoom link:

https://us06web.zoom.us/j/83221014818

Galambos Péter főigazgató-helyettes EKIK –iROB Center Igazgató, Óbudai Egyetem;  (angolul).

A fókuszban két izgalmas téma: egyrészt a gombatermesztéssel és szüreteléssel kapcsolatos robotizálási feladatok kivitelezése, a gombanövekedés modellezésével, gépi látás és mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával. Az előadás másik témája a laboratóriumi automatizálás, kifejezetten az élettudományi laboratóriumokban zajló munkafolyamatok robotizálása, többek között a mikroszkóp tárgylemezek automatizált mozgatása.

  • 9:40 QA - kérdések és válaszok


9:50 Tengeri robotok: jelen és jövőbeli irányok. F09-ben + online közvetítéssel

Zoom link:

https://us06web.zoom.us/j/83221014818

Dr. Fausto Ferreira, a Zágrábi Egyetem Villamosmérnöki és Számítástechnikai Karának vezető kutatója. (angolul).

A tengeri robotika egyidős az automatizáció autógyári bevezetésével. Ez az előadás bemutat olyan aktuális kihívásokat, amellyel a kutatók szembesülnek ezen az izgalmas területen, illetve ismerteti a tengeri robotok tipikus alkalmazásait, ugyanakkor kiemelve néhány jövőbeli irányt.

 

11:00 -13:00 Innováció az egyetemen -  worskhop - F09-ben + online közvetítéssel

Zoom link:

https://us06web.zoom.us/j/83221014818

A PoC program azokat az egyetemi jogviszonnyal rendelkező kutatókat/oktatókat/hallgatókat, illetve az általuk vezetett csapatokat támogatja, akik az Egyetemen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységük során ígéretes eredményeket értek el, azonban a piaci lehetőségek és technológiai működőképesség bizonyításához – és ezáltal a további fejlesztéshez szükséges külső források bevonásához vagy a közvetlen piaci hasznosításhoz – áthidaló támogatásra és mentorálásra van szükségük. A programot moderálja: Árendás Csaba tudományos munkatárs, Óbudai Egyetem.

  • Az ötlettől a céggé válásig – Innováció és inkubátorház az Óbudai Egyetemen. Az előadást tartja: Árendás Csaba tudományos munkatárs, Óbudai Egyetem.

  • Van egy ötletem! - A PoC (Proof of Concept) pályázat nyertes projektjeinek bemutatása - A beszélgetést moderálja: Árendás Csaba tudományos munkatárs, Óbudai Egyetem.

  • Értékteremtő innovációs programok, felsőoktatási környezetben – személyes tapasztalatok alapján. Az előadást tartja: Bacsa László igazgató, Demola Közép és Kelet Európa.


15:00-17:00 HECON Workshop! Tudományos módszertani képzés: Evidenciák és tévhitek - A szisztematikus irodalmi áttekintés fő módszerei. - F07 terem + online közvetítéssel (angolul) 

Zoom link:

https://us06web.zoom.us/j/83221014818

  • Tudományos módszertani képzés: A szisztematikus irodalmi áttekintések módszertana, a PRISMA 2020 irányelv bemutatása. Előadók: Prof. Gulácsi László, Prof. Péntek Márta, Dr. Zrubka Zsombor.



  • A digitális egészségügyi technológiák evidencia szintézisének kihívásai


Előadó: Prof. Katarzyna Kolasa, Egészségügyi Gazdaságtan és Egészségügyi Menedzsment Tanszék Kozminski Egyetem, Varsó, Lengyelország, az Egészségügyi Gazdaságtani és Parexel Europe Tudományos Igazgatója.

  • A szisztematikus irodalmi áttekintések szisztematikus áttekintése: a digitális biomarkerek példája.


Előadó: Hossein Motahari Nezhad, PhD-hallgató a Doktori Iskola és a Corvinus Egyetem, Budapest, Magyarország. Az egészséggazdasági tanulmányok szisztematikus áttekintése: a Közel-Kelet és Észak példája, afrikai régió. Előadó: Meriema Fgaier, az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Tudományok Doktori Iskola PhD-hallgatója.Matematika, Óbudai Egyetem, Budapest, Magyarország

  • A szisztematikus evidencia szintézis módszerei.


Előadó: Dr. Zrubka Zsombor, egyetemi docens, a HECON Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője. Egyetemi Kutatási és Innovációs Központ, Óbudai Egyetem.

Minden előadás-blokk után 15 perc áll rendelkezésre kérdésekre-válaszokra!

15:00-17:00 Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) Ifjúsági Tagozata programja – F09 terem és online közvetítéssel

Zoom link:

https://us02web.zoom.us/j/87989793208

  • Az egyetemek szerepe a megújuló hazai innovációs ökoszisztémában


Előadó: TAKÁCS TAMÁS KFI stratégiai szakértő, NKFIH Stratégiai és Intézményi Kiválósági Főosztály

  • Az innováció emberi oldala


Előadó: PROF. DR. LAZÁNYI KORNÉLIA egyetemi tanár, Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar

  • Egyetemi technológia transzfer folyamatok a startupok korában


Előadó: DR. HAIDEGGER TAMÁS, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgatója, Óbudai Egyetem

  • Felsőoktatási és tudományos támogatások a kutatói életpálya korai szakaszaiban


Előadó: DR. CZIRÁKI SZABINA, az Országos Tudományos Diákköri Tanács titkára, NKFIH

17:30 Gábor Dénes-Díjasok Klubja F09 terem + online közvetítéssel

Zoom link:


  •  A COVID-19 betegség csapdái - egy új vírus és az emberi szervezet összecsapása - Dr. Sarkadi Balázs (orvos-biokémikus, MTA-TTK)

  • Többlethalandóság a járvány alatt: mit mutatnak a számok?”Tóth G. Csaba (tudományos munkatárs, Corvinus Institute for Advanced Studies)

  • Dr. Lacza Zsombor (ortopéd-traumatológus szakorvos; tudományos rektorhelyettes – Testnevelési Egyetem; igazgatóság elnöke - Orthosera)

  • Pivot-shift egy hét alatt, azaz hogyan állt át egy ortopédiai fejlesztő csapat a járvány elleni küzdelemre.

  • Szenzáció és megoldás-kommunikáció pandémia idején - Dr. Haidegger Tamás (főigazgató – Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK), Óbudai Egyetem; HandInScan társalapító, MassVentil társalapító)

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek