KGK Konferencia az önkéntességről

Konferencián értékelték az önkéntesség témájában indított projekt eredményeit a Keleti Károly Gazdasági Karon (KGK). Az intézményben önkéntes segítségre is tanítják a hallgatókat.

A Beese (Boosting Employability and Empowering Social Engagement in High Education through Pro Bono”) program záró konferenciájáról Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, a kar dékánja kérdésünkre válaszolva elmondta: a programban bolgár, portói, spanyol és francia egyetemek, valamint egy-egy önkéntes szervezet is részt vett ezekből az országokból. – „A Nemzetközi KA2 Erasmus projektben egyedüli magyar egyetemként vettünk részt. Az eseményen Óbudai Egyetem oktatói, hallgatói mellett, az Önkéntes Központ Alapítvány, a Szövetség a Kiválóságért Egyesület, a Project Management Institute Budapest, a Magyar Villamos Művek, a ZENUIT, a Corvinus és a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem képviseltette magát. Kérdés volt, hogy a pro bono miként honosítható meg az egyetemeken, milyen módon lehet fenntarthatóvá tenni, milyen jó gyakorlatok vannak, és miként tudunk együttműködni a jövőben is. A projekt célja a szaktudás megosztásán alapuló CSR aktivitások népszerűsítése volt az egyetemek, az oktatók és a hallgatók bevonásával. A rendezvényen az eddig elért eredményeket mutattuk be: Három sikeres pro bono pilot programunkat. A diákok körében 900 fős kutatást végeztünk, melynek alapján fény derült arra, mennyire trendi az önkéntesség a fiatalok körében. Elkészült a pro bono online kurzus, és guide book, annak érdekében, hogy később bármely egyetem csatlakozhasson hozzá. Mindezek mellett kerekasztal beszélgetést is tartottunk vállalati partnerekkel, egyetemekkel a pro bono fenntarthatóságáról.”


Az önkéntesség oktatására az teremtett lehetőséget, hogy az Óbudai Egyetem, a magyarországi felsőoktatási intézmények közül egyedüliként, három évvel ezelőtt bekapcsolódott a nemzetközi BEESE pro bono projektbe.


Tervezik, hogy az önkéntesség szabadon válaszható, kreditpontokat adó tantárgy legyen. A fiatalok körében végzett, a témához kapcsolódó kutatások eredményei szerint az egyetemi hallgatók 40 százaléka vett már részt önkéntes tevékenységben, és csak 18 százalék azok aránya, akiket ez nem érdekel.


Garai-Fodor Mónika egy reprezentatív kutatást ismertetett, amelynek keretében 840 olyan fiatalt kérdeztek meg, aki 1995 és 2000 között született. Azt vizsgálták, hogy milyen értékrenddel jellemezhetők az önkéntesség iránt érdeklődő fiatalok. A kutatás eredményeként kimutatták, hogy az értékrend és az önkéntes programban való részvétel motivációja összefügg. Arra is fény derült, hogy az önkéntesség iránti motiválatlanság nem a fiatalok szociális érzékenységének hiányával magyarázható.

Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek