Közös elektromosrepülőgép-fejlesztés a MAGNUS Aircraft Zrt.-vel

Folyamatosan nő az igény az alacsony költséggel fenntartható, környezetkímélő járművek iránt. Nincs ez másképp a légiiparban sem. A piaci igényekhez igazodva az Óbudai Egyetem és a MAGNUS Aircraft Zrt. innovatív együttműködés alapjait tették le: túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztését, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűzték ki célul. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Tarány Gábor elnök-tulajdonos írta alá november 2-án.

„A most elinduló közös munka jól illeszkedik az egyetemünk légiipart érintő fejlesztési terveibe, különös tekintettel az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f) területén” – közölte az ünnepélyes aláírást követően Prof. Dr. Kovács Levente. Hozzátette: „már eddig is jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy növeljük a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat. Repülőmérnöki, technológusi, illetve különböző szintű pilótaképzési programokat is tervbe vettünk. Az új szakok – akkreditációt követő – indítása már a jövő tanévévtől is megkezdődhet. Mindemellett a céljaink közt szerepel a MAGNUS Aircraft Zrt.-vel nagyobb, 4-6 üléses hibrid, és elektromos repülőgépek fejlesztése, valamint további közös k+f tevékenységek megvalósítása is.” Az egyetem és a cég vezetésének egyik kiemelt célja, hogy együttműködjenek egy túrautakra alkalmas, elektromos hajtású repülőgép műszaki fejlesztésében. Az új típusú légijármű létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével, a MAGNUS Zrt. szakemberei pedig a géptest kialakításával, összeszerelésével, tesztelésével vesznek részt.

Tarány Gábor, a MAGNUS Aircraft Zrt. elnök-tulajdonosa kifejtette, hogy elkötelezettek a fenntartható légiközlekedés megteremtése és ismertté tétele mellett. „Ennek érdekében kezdünk közös kutatás-fejlesztési projektekbe – mutatott rá az elnök –, többek között ezért is fontos számunkra az Óbudai Egyetem teljes körű szakmai kompetenciája ezen a területen. Cégünk minden tőle telhetőt megtesz a projektek sikeréért, hogy az együttműködés eredményeként mielőbb piacra kerülhessen a közös fejlesztésű repülőgép.”



Magyarország meghatározó műszaki felsőoktatási intézménye régóta rendelkezik légiipari kompetenciával, képzési programokkal. A terület erősítése nemzetgazdasági szempontból is fontos, hiszen a dinamikusan fejlődő ágazat szakemberigénye folyamatosan nő. Az egyetem szándékai szerint külföldi egyetemeket, hazai légibázisokat is be kívánnak vonni a légi- és földiirányító-rendszert kiszolgáló szakember- és mérnökképzésbe.

A 2014-ben alapított MAGNUS Aircraft Zrt. hazánk egyik leggyorsabban fejlődő – környezeti szempontokat is figyelembe vevő – repülőgép-fejlesztéssel, gyártással és forgalmazással foglalkozó vállalkozása. A világon az elsők között fejlesztettek ki tisztán kompozit anyagokból készülő kétüléses, műrepülésre alkalmas repülőgépet. A fenntarthatóság jegyében kerozin helyett benzinnel működő gépek gyártását is elindították.

Az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Tarány Gábor, a MAGNUS Zrt. elnök-tulajdonosa látta el kézjegyével.

Az eseményen részt vett: Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója és Fábián Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. tesztpilótája.



Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek