Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram – Egyetemünkről három nyertes pályázó

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020/2021. tanév II. félévre meghirdette a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj pályázatáról szóló tájékoztatót. Ennek alapján az Óbudai Egyetem három hallgatója is részesült az elismerésben.

A Kormány által alapított Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj célja a felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai sportágakban sportoló azon hallgatók támogatása, akiknek tanulmányaik ideje alatt esélyük van arra, hogy Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek.

Ösztöndíjat nyert hallgatóink

Az Óbudai Egyetem három sportoló-hallgatója nyert kimagasló teljesítményével ösztöndíjat. A sikeresen pályázók: Adolf Balázs, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar (villamosmérnöki alapszak), Danó Dániel, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar gépészmérnök alapszak, valamint Gyurka Márk Manó, a Neumann János Informatikai Kar (NIK, mérnökinformatikus alapképzési szak) hallgatója. (Az ösztöndíjat mindhárman elnyerték már a tanév I. félévében is.)

 

Adolf Balázs



Balázs már 6 éves kora óta sportol rendszeresen. Kenuzni 14 évesen kezdett édesapja és bátyja hatására, Szentendrén. Mint elmondta, későn érő típus volt, sok éven keresztül semmilyen komolyabb eredményt nem ért el, aztán 17-18 éves korában ugrásszerűen kezdett fejlődni, és legjobb eredményeit az elmúlt évben érte el. Fejes Dániellel C2 kategóriában a 2021-es tokiói Olimpiára kvótát szereztek, viszont sajnos a versenyen egy betegség miatt „nem úgy jött ki a lépés”, mint szerették volna, így végül páros kategóriában a 14. helyen végeztek, míg Balázs egyéniben 15-ként ért célba. Dániában a gyorsasági világbajnokságon egyéniben 5000 méteren aranyérmes lett, míg az olimpiai C1 1000 méteres számban bronzérmet nyert. Két héttel később, a romániai maratoni világbajnokságon rövid- és hosszútávon is világbajnoki címet szerzett.

Középiskolai tanulmányait a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. Azért választotta az Óbudai Egyetemet, mert mint mondja, csak jót hallott róla. A szintén ide járó idősebb versenytársai mondták neki, hogy a tanárok megértőek és segítőkészek, így a tanulás könnyebben összeegyeztethető az élsporttal. Balázs most kezdte meg a negyedik félévét a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon. Legfontosabb célja az, hogy szeretné megállni a helyét a sportban és a magánéletében is. A későbbiekben villamosmérnökként szeretne elhelyezkedni.

 

Danó Dániel



 

Dani sem először nyerte el a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjat. 2010-ben kezdett el evezni a Ferencvárosi Evezős Clubban édesapja biztatására, aki ott edzőként dolgozik. Vele készül a megmérettetésekre. Első nemzetközi versenye 2013-ban volt, azóta válogatott kerettag. Legfontosabb eredményeinek tartja az ifjúsági Európa-bajnokságon elért II. helyezését kétpárban, az U23-as kategóriában a világbajnoki 5. és az Európa-bajnokságon elért 1. helyezését. Utóbbit négypárban szerezte társaival. Jelenleg végzős gépészmérnöki szakon, CAD/CAM szakirányon. Az idei év nagy fordulópont számára, mivel több éven át tartó rendszeres sérülései és ezáltal fokozatosan csökkenő teljesítménye miatt úgy döntött, hogy felhagy a versenysporttal. Amikor nyáron újabb derékfájdalom vágta keresztbe felkészülését az országos bajnokságra, rájötte, hogy mentálisan és fizikálisan is egészségesebb lenn számára, hogy ha nem feszítené tovább a húrt és más irányba indulna el. Azóta elkezdett dolgozni egy autóiparban ismert tervezőirodánál, ami elmondása szerint sokat jelent számára, – mert bár csak hobbi szinten jár már edzésre – teljesítményvágya megmaradt. Ezt a munkában tudja kiélni, amit nagyon szeret, és várja, hogy minél többet tudhasson meg az ipar ezen területéről, testközelből.

 

 

Gyurka Márk Manó



Manó egészen kis korában kezdett sportolni. Elsődleges célja az volt, hogy megtanuljon úszni, idővel azonban egyre izgalmasabbnak tűnt számára a többi öttusa szám is. Erőfeszítése nem volt hiábavaló, két-három év alatt sikerült a korosztálya legjobbjaival egy szintre kerülnie. Eredményei egyre jobbak lettek. Hazai sikerei mellett a korosztályos világbajnoki egyéni III. helyezésére a legbüszkébb, illetve az Országos Bajnokságon elért 3. helyezésére.

Középiskolai tanulmányait a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte, ahol elsősorban az idegen nyelvek elsajátítására összpontosított, majd az informatika tantárgyra koncentrált leginkább. Választása azért esett az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karára, mert elmondása szerint nagyon sokan jó véleménnyel vannak a felsőoktatási intézményről, és saját tapasztalatból is pozitív benyomást nyert a nyíltnapon. Hangsúlyozta, hogy a karon hozzáértő és támogató oktatók dolgoznak. Tanulmányi eredménye átlaga a múlt tanévben 4,4 lett, amit kifejezetten jónak tart. A sportban szeretne további sikereket elérni, a távolabbi jövőre nézve azonban legfőbb célja, hogy a tanulásban sikerüljön jól teljesítenie.
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek