Középpontban autonóm rendszerek

Rangos nemzetközi konferencián tartottak plenáris előadást az Óbudai Egyetem szenior kutatói az autonóm rendszerek biztonsági kérdéseiről a közelmúltban.

„Az autonóm rendszerek verifikációja, megbízhatósága, és elszámoltathatósága” címmel – jelentős nemzetközi érdeklődés mellett – tartott online plenáris előadást intézményünk két vezető szakembere, Prof. Dr. Rudas Imre rektor emeritus és Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója az IEEE International Conference on Autonomous Systems (ICAS2021), Montreal program keretében.

Az előadók kihangsúlyozták: annak ellenére, hogy az autonóm rendszerek elmélete és szabályozástechnikája közel 50 éves múltra tekint vissza, a kutató közösségnek ma is komoly kihívásokkal kell szembenéznie a teljesen autonóm felhasználói rendszerek biztonsága érdekében. Nem megoldott még az MI által vezérelt gépi tanuláson alapuló irányítórendszerek megbízhatóságának objektív kiértékelése. Miközben örömteli változás a kognitív képességek fejlődése a robotrendszerekben, ugyanakkor az összetett környezetben, a multi-szenzoros adatokon alapuló téves következtetések továbbra is olyan anomáliákhoz és balesetekhez vezethetnek, amelyek veszélyeztetik a biztonságot és a társadalom technológiába vetett bizalmát. Ez vezetett a jelenleg uralkodó biztonsági megoldáshoz, amely szerint lehetőséget kell adni a humán operátornak (gépjárművezetőnek) az autonóm, önvezető rendszerek felülbírálására. Az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Intelligens Robotikai Központjában végzett kutatások alapján elkészült egy teljesítményértékelési módszer az ilyen kritikus átadás-átvételi szituációk osztályozására.
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek