Ismét támogatást nyert az Innovációs Ökoszisztéma program

Az Óbudai Egyetem Prof. Dr. Kovács Levente rektor egyik első stratégiai lépéseként csatlakozott 2019-ben sikeresen az országos Területi Innovációs Platformhoz és nyert el támogatást 77 millió forint értékben az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat keretében. Az egyetem maradéktalanul teljesítette a vállalt kötelezettségeit és sikeres szereplése eredményeként újrapályázott a program folytatására. Az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt második szakaszában azon kevés egyetem egyike lettünk, amely az első fordulóhoz képest jóval jelentősebb forrást, 130 millió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A témában Dr. Haidegger Tamást, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) vezetőjét kérdeztük.

A most záródó sikeres első fázis után az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt második szakaszában az egyetem vezetésének, szakembereinek célja a technológia-, tudástranszfer és az innováció egykapus rendszerének megszilárdítása az (EKIK) gondozásában. Egy olyan rendszer épülhet fel, amely minden egyetemi polgár számára hozzáférhető, könnyen használható és megvalósul benne a teljes innováció-menedzsment támogatás. Az ötlettől a céggé váláson keresztül az első piaci eladásig nyújtott aktív mentorálás és pénzügyi támogatás révén valódi tartalommal tölthető meg a technológia transzfer fogalma.

- Dr. Haidegger Tamás kérdésünkre válaszolva elmondta: - online platformot hozunk létre a belső és a partnerektől érkező innovációs projektek hatékony menedzsmentjére, melyen keresztül minden feltaláló számára lehetőség nyílik folyamatosan benyújtani az innovatív ötleteket egy előre meghatározott formában. A kiértékelése folyamatos a beadástól kezdődően, melyekről a szakmai értékelő bizottság ad visszajelzést.

Folytatódnak, illetve megújulnak innovációs szolgáltatásaink. Többek közt: hallgatói hackatonok és ötletversenyek lebonyolítása; professzionális üzleti mentorálás; Proof of Concept ötlet-pályázatunk több milliós támogatással; prototipizálási (fejlesztési) kapacitás biztosítása laborjainkban; pályázatfigyelés- és támogatás; jogi támogatás a startupok részére; befektetők és pályázatok keresése; mikrobefektetések kihelyezése, valamint céges helyszín biztosítása.

- Inkubátor központot alakítunk ki több kampuszunkon is, ahol a feltalálók az ötleteiket a mentorokkal közösen kipróbálhatják, felépíthetik, segítséget kapnak az üzleti modell megalkotásában, validálásban, szellemi tulajdon védelemben, cégalapításban, prototípus gyártásban, üzletfejlesztésben, forrásbevonásban vagy akár a cégeladásban is.

- Segítünk létrehozni végre az Óbudai Egyetem Inkubátorházát, egy közösségi teret a Tavaszmező utcai kampuszon, ahol inkubációs irodatér kialakításával, szakmai képzésekkel, workshopokkal és mentorálással támogatjuk az új cégeket, csapatokat.

- A Horizont Europe pályázatokhoz partnerkeresést folytatunk, bemutatkozó anyagokat készítünk az egyes EU-s pályázati felhívásokra reagálva, aktívan támogatjuk a formálódó egyetemi pályázatokat és folytatjuk innovációs/pályázati hírlevelünket.

2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017
Innovációs ökoszisztéma fejlesztése az Óbudai Egyetemen
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek