Üzbegisztáni látogatás

Az Óbudai Egyetem hangsúlyos céljai közé tartozik a nemzetköziesítés. Az egyik kiemelt célterület Közép-Ázsia, ezen belül Üzbegisztán. A cél az üzbegisztáni felsőoktatási intézményekkel az oktatási és a kutatási együttműködés fejlesztése. Egyetemünk rektora, Prof. Dr. Kovács Levente, és a terület egyetemi felelőse, Dr. Pogátsnik Monika október 11. és 15. között két minisztériumban, négy partneregyetemen, három üzbég városban folytatott megbeszéléseket.

A látogatásról Dr. Pogátsnik Monika számolt be.

Az üzbég Innovációs Minisztériumban, Üzbegisztán fővárosában, Taskentben Prof. Shahlo Turdikulova miniszterhelyettessel, Otabek Fayazov nemzetközi kapcsolatok, tudomány és innovációs osztályvezetővel és Dr. Kovács Gyula Magyarország üzbegisztáni nagykövetével folytattunk egyeztetéseket. Szóba került a kétoldalú kapcsolatok erősítése, kettős diplomák, közös doktori témák indítása, valamint a Tudományos és Innovációs parkok közötti együttműködési lehetőségek.



Meglátogattuk a taskenti IT parkot, amely egy informatikai központ, az informatikai szakterületekre képez szakembereket. Megismertük az üzbég modellt az informatikai vállalatok, az egyetemek, és az informatikát tanulók koordinálására.

A Felsőoktatási és Középiskolai Minisztérium miniszterhelyettesével, Komljon Karimovval, valamint Shukhrat B. Urunbaev igazgatóval, a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetőjével folytattuk a tárgyalásokat. Az üzbég felsőoktatást nagy expanzió jellemzi, az egyetemek száma 4 év alatt 72-ről 107-re nőtt, a 34 milliós lakosság 70 százaléka 30 év alatti.



A 2017-2021. közötti időszakban 6 üzbég egyetem részvételével, az Óbudai Egyetem vezetésével zajlott a „Doctoral Studies in GeoInformation Sciences” (DSinGIS) EU ERASMUS+ projekt, melynek célja volt, hogy támogassa Üzbegisztánt a fenntartható fejlődésben a térinformatikai tudomány (GISc) segítségével. Új doktori program került kialakításra, innovatív doktori kurzusok és módszertanok kidolgozása történt a geoinformatikai alkalmazások folyamatos szakmai fejlődésének támogatására. Fejlett IKT-alapú tanulási és kutatási környezet kiépítése, erősíti a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek közötti kapcsolatokat.

A Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers (TIIAME) a DSinGIS projekt résztvevő intézményében közös Geoinformatikai Kutató központ ünnepélyes megnyitására került sor látogatásunk során október 12-én. A TIIAME egyetemen tett látogatás alkalmával egyeztetés folyt az egyetemeink közötti együttműködésekről, valamint a földmérő alapszakon kettős diplomáról történő megállapodás aláírására került sor Prof. Dr. Bakhadir Mirzaev megbízott rektorral.

A Tashkent Chemical-Technological Institute (TCTI) intézményben egyeztetés zajlott az egyetemeink közötti együttműködésről, és új együttműködési megállapodást jöhetett létre. Közös tudomány területeink az anyagtudomány, a zöldenergia, és az ipari menedzsment.



Szamarkandban, a Selyemúton fekvő történelmi üzbég városban, a Szamarkandi Állami Egyetemen Dr. Muhtor Nasirovval, a nemzetközi kapcsolatok rektorhelyettesével folytattunk megbeszélést az oktatási és a kutatási területen való együttműködési lehetőségeinkről, valamint együttműködési megállapodást írtunk alá.

A Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers, Bukhara Branch intézményben tett látogatás alkalmával Prof. Dr. Imomov Shavkat Jakhonovich igazgatóval és Kodir Sabirov Nadirovich-csal, a nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetőjével folytattunk tárgyalásokat az oktatási és kutatási együttműködési terveinkről.
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek