Workshop az öntözésberuházásról

Az EFFECT kutatási projekt keretében második alkalommal rendeztek szakmai workshopot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Székházában a közelmúltban. Az eseményen az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központja is képviseltette magát. (A projektet az EKIK menedzseli.) A műhelymunka hibrid módon, online és személyesen zajlott, célja az első workshop eredményeinek megvitatása, az esettanulmány előrehaladásának bemutatása és a témához kapcsolódó további feladatok megfogalmazása volt.

z EFFECT H2020-RUR-2018-2020 kutatási projekt során olyan új szerződéses keretek kialakítását tűzték ki célul, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a mezőgazdasági termelékenységet összehangolják a környezeti és éghajlati közjavak és szolgáltatások fokozottabb biztosításával.

Az eseményen Dr. Miskó Krisztina (AKI Agrárközgazdasági Intézet aki.gov.hu) az EFFECT – Szerződések a környezeti javakért című előadásában bemutatta a program felépítését, a partnereket és a célcsoportot.

Prof. Dr. Fogarasi József, az Óbudai Egyetem oktatója és egyben a projekt szakmai vezetője a magyar esettanulmány előrehaladását ismertette. A módszertani előrehaladás bemutatásaként az ökonometriai becsléssel végzett öntözéshatékonysági vizsgálatok eredményeit is ismertette.

Dr. Vígh Enikő (AKI Agrárközgazdasági Intézet) beszámolt az első workshop tapasztalatairól, megszervezésének akadályairól és az alternatív megoldást jelentő telefonos, illetve személyes interjúk eredményeiről. A szervezők felkérték a résztvevőket, hogy fejtsék ki meglátásaikat az elhangzott eredményekről és tegyenek javaslatot az öntözésberuházási támogatások környezeti szempontú tervezésének bővítésére.

Az előadások sorát panelbeszélgetés zárta, amelyben a Vidékfejlesztési Program öntözésberuházási kiírásainak környezeti szempontú bővítési lehetőségei és az új intézkedésekhez kapcsolódó kérdések, kihívások és azok kezelési lehetőségei kerültek terítékre.

 

Ezt a projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából finanszírozza, a 817903 számú Támogatási megállapodása alapján.

Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek