A Times Higher Education nemzetközi tárgyterületi ranglistája szerint az Óbudai Egyetem a legjobbak között van Magyarországon műszaki és informatikai területen is!

Az Óbudai Egyetem nagyszerű eredményeket ért el a Times Higher Education most megjelent 2022-es tárgyterületi ranglistáján. Informatikai területen az 501-600. közötti helyre sorolták az Óbudai Egyetemet, ezzel Magyarországon vezető rangsorba került. A műszaki tudományok területén pedig a 601-800-as tartományba jutott, amely szintén kiemelkedő pozíció hazánkban.

A Times Higher Education (THE) World University Rankings a szeptember 2-án megjelent összesített nemzetközi rangsorban hivatalosan első alkalommal pozícionálta az Óbudai Egyetemet az 1001-1200‑as tartományba. Ezzel az Óbudai Egyetem Magyarország legjobb helyre rangsorolt műszaki egyeteme.


A THE október 6-án tette közzé a tárgyterületi rangsort a műszaki és informatikai területen, ahol az Óbudai Egyetem előrébb lépett a tavalyi adatok alapján szimulált helyhez képest.


A tárgyterületi rangsorok készítésénél ugyanazt az 5 kategóriába sorolható 13 teljesítménymutatót alkalmazzák, mint a World University Rankings összesített nemzetközi listánál. Az általános módszert és a súlyozásokat azonban tovább finomítják, és az egyes tudományágak sajátosságaihoz igazítják minden tematikus rangsornál.


A rangsor összeállításánál az alábbi tényezőket vették számításba: oktatás 30%, kutatás 30%, idézettség 27,5%, nemzetközi mutatók 7,5%, ipari jövedelem 5% (innováció).


Informatikai területen az Óbudai Egyetem Magyarország elsőszámú egyeteme a THE rangsor alapján, az 501-600. közötti tartományba sorolva.


A rangsor élén az egyesült királysági University of Oxford végzett. Magyar intézmények közül az Óbudai Egyetem (501-600), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem (601-800), valamint a Szegedi Tudományegyetem (801+) került fel a listára.


A műszaki területen is nagyon magas elismertséget kapott az Óbudai Egyetem, a 601-800. közötti intervallumban büszkélkedhet.


A magyarországi felsőoktatási intézmények közül az Óbudai Egyetem Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (601-800), a Debreceni Egyetem (801-1000), a Pannon Egyetem és a Miskolci Egyetem (1000+) szerepel a műszaki tárgyterületi rangsorban.

Frissítve: 2022.04.11.

Legfrissebb cikkek