25 ezer dollár támogatás az AMK-nak

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara (AMK) és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyetemi kar 2021. évben 25.000 dollár támogatásban részesül az Arconic Alapítvány részéről az Ipari Elektronikai Labor, valamint a képzések tananyagainak további fejlesztéséhez.

Az Arconic Alapítvány támogatásával, a korábbi évek együttműködéseinek köszönhetően a következő projektek fejlesztései épülhettek egymásra: 2017-ben elkészült az Ipari Elektronikai Labor, amely PLC, elektropneumatikai eszközök és különböző ipari elektronikai, automatizálási folyamatok bekapcsolásának lehetőségét teremtették meg a képzésekben. 2018-ban az „Intelligens gyártás - Ipari folyamatok kísérleti laboratóriuma” projekt keretében az intelligens gyártás, az „Internet of Things”, a kiber-fizikai rendszerek, a „Big Data” témái jelenhettek meg gyakorlatorientált oktatásban. 2019-ben a Robottechnikai központban, egy Universal Robot 5 kollaboratív robotot beszerzésével, a kapcsolódó ismeretek integrálása történt meg az egyetemi tananyagokba. 2021-ben az Ipari Elektronikai Labor és a képzések tartalmának a továbbfejlesztése az egyetemi kar célja.



Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az ÓE kuratóriumának tagja megjegyezte, az egyetemmel kapcsolatban jó hírek érkeztek a szeptember végén, hiszen az intézménynek sikerült az állammal egy történelmi jelentőségű megállapodást kötnie, amely a működési és a fejlesztési forrásokat is biztosítja. Hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális fejlesztések közül kiemelkedik a mechatronikai park és technológiai kutatóközpont (30 milliárd forintos fejlesztés), amely nagy lökést adhat a műszaki felsőoktatás további fejlesztésének, úgyszintén nagy lehetőség a város gazdaságának és a település ifjúságának. Kiemelte, hogy az Arconic stratégiai partnere nemcsak az egyetemnek és a városnak, hanem a magyar gazdaság egészének is.

 

Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese az ünnepségen hangsúlyozta, hogy „Az ipar 4.0 területén ez a támogatás hihetetlenül fontos. Az ipari elektronika laboratórium kialakításához nagyban hozzájárult az előző támogatás és a mostani támogatás is az oktatás és a kutatás területén hasznosul majd". Megjegyezte, hogy az Arconic az egyetem egyik legfontosabb ipari partnere, és az elsők között volt, amikor a duális képzés rendszerét elkezdték kialakítani. Megköszönte a 2021. évi támogatást és az együttműködés lehetőségét az Arconic Alapítvány jelenlévő képviselőjének, valamint a cég ügyvezetőinek. Az egyetemi karnak további sikeres projekteket kívánt, amelyek gyakorlatorientáltságot és a szakmai-tudományos kapcsolatok további épülését egyaránt szolgálhatják.

 

Varga Zsuzsanna, az Arconic Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az Óbudai Egyetemmel a Köfémnek hosszú évekre visszanyúló együttműködéséről beszélt. A vállalat már 80 éve jelen van a település életében az Öntöde és Hengerműi termelési egységekkel, elkötelezettek a fenntartható működés támogatása, valamint a városnak, a helyi közösségének a fejlesztése iránt is. 2021-ben az Arconic Alapítvány 25.000 dollár összeggel támogatja az Arconic Ipari Elektronikai Labort. Hangsúlyozta, hogy ezen a programon, illetve a duális képzésekre vonatkozó együttműködésen keresztül a székesfehérvári fiatalok, jövőbeni munkavállalók versenyképes ismereteinek fejlesztéséhez és a város fenntartható fejlődéséhez is hozzájárulnak. Köszönetet mondott az egyetemi kar szakmai csapatának és a vállalat elkötelezett mérnöki csapatának egyaránt, sikeres együttműködést kívánt.

 

Dr. Széll Károly egyetemi docens, az ipari robotika szakmérnök képzés felelőse kiemelte, hogy jó együttműködés alakult ki a kutatásfejlesztés és az oktatás területén is az ipari vállalatokkal, amelynek keretében a cégek szakemberei megjelentek az oktatásban óraadóként, és az egyetemi oktatók is az ipari területen. Összefoglalta a korábbi évek Arconic támogatásaiból megvalósuló laborokat, fejlesztéseket.

 

Jasper van Zon, az Arconic európai és ázsiai kommunikációjáért felelős igazgatója Magyarországra érkezett a támogatás bejelentése kapcsán. Kiemelte, hogy 2020-ban az Arconic Alapítvány közel 7 millió dollár értékben támogatott civil projekteket azokban az országokban, ahol a cég tevékenykedik. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár és környéke a legfőbb kedvezményezettek közé tartozik, mivel ebben az évben 8 helyi civil szervezetet, egyetemet, kórházat támogattak 225.000 dollár értékben.

 

A rendezvényen Jasper van Zon az Arconic európai, ázsiai régióért felelős kommunikációs és kormányzati ügyek igazgatója, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város város polgármestere, az Óbudai Egyetem (ÓE) kuratóriumi tagja, Dr. Seebauer Márta az Óbudai Egyetem oktatásért felelős rektorhelyettese, Varga Zsuzsanna az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és HR vezetője, Gábor Balázs, a cég ügyvezető igazgatója és gyárvezetője, valamint Prof. Dr. Györök György az AMK dékánja volt jelen.

Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek