Látványos kísérletek, 5G és robotok

Egyetemünk mind a 7 karán, minden korosztály számára jutott az izgalmas eseményekből a Kutatók Éjszakáján. Játékos-tudomány, robotok, virtuális valóság, 5G-bemutató, autó- és mozdony-szimulátor, laborbejárások – többek közt ilyen és hasonló programokkal várták a szervezők a látogatókat.

A programsorozatot idén 15. alkalommal rendezték meg Magyarország 50 városának 120 helyszínén. Az egyik legnépszerűbb hely az Óbudai Egyetem volt. Intézményünk 7 karán 150-nél is több programmal vártuk a látogatókat szeptember 24-én. A szervezők egyik nem titkolt célja idén is az volt, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegyék a mérnöki és kutatói életpályát a diákok körében.



AMK



Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat az Alba Regia Műszaki Kar, ahol a látogatók kipróbálhatták a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. Nem maradt el idén sem a retró játékkuckó, ahol régi idők számítógépeivel, Comodore-okkal és a Spektrumokkal játszhattak a fiatalok. Emellett pneumatikus játékterem is várta az érdeklődőket. A szervezésben és a lebonyolításban az egyetem oktatói mellett a hallgatók és külső előadók is részt vettek. Nem maradtak el a szokásos érdekes előadások és bemutatók sem, a LEGO robotverseny és a QR-kódos kincskeresés.



BGK




Nagyszerű hangulatban, teltházzal tartották meg az idei Kutatók Éjszakáját a Bánki Donát Gépész és Biztonságmérnöki Karon, ahová 900-an látogattak el a közel 50 programpontra. A programban többek közt tudományos előadások, a csapágyszerelés kipróbálása, valamint érdekes bemutatók is szerepeltek. Az udvaron, a karon készült pneumobilokat próbálhatták ki az érdeklődők. A kicsik és nagyok előszeretettel utaztak a „csühögő vonaton”, vagy éppen a guruló zongorán, amellyel még az épület körül is megtehettek néhány kört. Sok fiatal érdeklődött a dark webről szóló előadás iránt, de ugyanilyen „kapós” volt a kémiai kísérletekről szóló bemutató is, ahogyan a robotprogramozás, az információbiztonság, a fuzzy logika vagy a biztonságos okosotthonok témaköre. Az érdeklődők kipróbálhatták a különböző esztergagépeket is. Sokan jártak a gőzgépes programon, a 3D nyomtató kör bemutatóján, a csokoládé kokilla öntésen és a biogáz laborban. Sötétedés után az udvaron mutatták be az egyik hallgató saját építésű Tesla-tekercsét, amely villámokat állított elő.

 

KVK


A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon a látogatók sok egyéb mellett fényjátékban gyönyörködhettek. Betekintést nyerhettek abba, milyen egy közvetítő-kocsi működés közben, illetve hogy milyen a stúdiómunka a terepen. A kicsik és nagyok rácsodálkozhattak a nagyfeszültségű jelenségekre is. Az egyik legkülönlegesebb élményt az Ariadné névre keresztelt (az egyetemen született találmány) vakvezető bot kipróbálása jelentette a vállalkozóbb szellemű résztvevők számára.


Az egyetem Bécsi úti székhelyén a legnagyobb lelkesedést a humanoid robotok és a DaVinci sebészrobot váltotta ki a látogatókból.



KGK




Sokszínű előadások és lelkes résztvevők jellemezték a Keleti Károly Gazdasági Kar programjait. A gyerekek, de még a felnőttek körében is népszerűek voltak a kézműves foglalkozások. A Reklámfalodában sok érdekességet tudhattak meg az érdeklődők a PR és a marketing területéről. A kar egyik leglátogatottabb programja az Éjszakai Ügynökség - Billboard kihívás meglepetéssel volt.

 

NIK


A Neumann János Informatikai Karon az egyik legnépszerűbb talán a Huawei: lightning up the future – az 5G felhasználása programja volt. Két helyszínen fogadták az érdeklődőket, ahol egyebek mellett VR-szemüveggel juthattak át a virtuális valóságba. Az egyetem Bécsi úti aulájában beülhettek a mozgó autós szimulátorba, melyben átélhették a legizgalmasabb száguldás élményét. A mesterségesen intelligens digitális asszisztens működését is nagy érdeklődés kísérte.



RKK




Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán szintén több programmal várták az érdeklődőket. Idén először lehetett részt venni egy szabadulószobás csapatjátékban, melynek címe: „Science strikes back, avagy, a tudomány visszabök!” volt. Minden meghirdetett program során betelt a létszám. Évről évre teltházas, a „Színezd újra! – Az élet színes oldata a kémia laborban” is. Idén először tartottak kőzetsimogatót, „Kőzetsimogató, Világ a talpunk alatt!” címmel, ahol az érdeklődők több tucat kőtípussal ismerkedhettek meg, amelyeket meg is foghattak. Nagy sikere volt a büfének is, ahol a kari fizetőeszközzel, a Rejtőkével tudtak fizetni a látogatók. A fizetőeszközt a különböző programokon való részvétellel, majd az azokhoz tartozó kvízek megválaszolásával tudták gyűjteni a résztvevők.

 

YBL

Az Ybl Miklós Építéstudományi Karon is tartalmas programokkal várták az érdeklődőket. Többek közt „Kincskeresés és geotechnika” címmel tartottak izgalmas laborgyakorlatot, ahol a kincskeresés a kicsiket és nagyokat egyaránt lázba hozta. A szervezők betekintést nyújtottak a kar két fő képzési profiljába, az építész és az építőmérnöki képzés érdekességeibe. Nagy figyelem övezte a kari kollégium hallgatói tervpályázatának kiállítását. Az ezt követő beszélgetésen az építész, illetve mérnökhallgatók kiváltságos helyzete, saját egyetemi és lakókörnyezetük alakításának lehetősége volt terítéken. A látogatók betekintést nyerhettek az Ybl hallgatói építészműhelyeinek mindennapjaiba. Izgalmas program volt az egyiptomi ásatások geodéziai-térinformatikai feladatairól és a felfedezésekről szóló bemutató is.
Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek