Középpontban a Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park

A Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park létrehozásáról, a projekt jelenlegi állásának ismertetéséről és a cseh ipari-tudományos parkokkal való kapcsolatok kialakításáról tartottak megbeszélést az Óbudai Egyetemen szeptember 22-én. A találkozón Prof. Dr. Kovács Levente rektor fogadta a küldöttséget.

A találkozón részt vett cseh oldalról Petr Michalek, a Budapesti Cseh Nagykövetség képviseletében (Economic and Commercial Counsellor) és Pavel Jovanovič, a Bohemian Innovation Center vezetője. Az egyetem részéről a megbeszélésen Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Dr. habil. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, Prof. Dr. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja, Dr. Eigner György, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ, a Neumann Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézet igazgatója, Fehér Botond, gazdasági főigazgató és Tafferner-Gulyás Viktória Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezető vett részt. Az egyeztetésre meghívást kapott többek közt Horváth László, Zsámbék polgármestere, és ipari partnereinek képviseletében Nász Csaba.

A megbeszélés témája a Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park létrehozása és a projekt jelenlegi állásának ismertetése volt. Hasonló projekt fut a Közép-Bohémiai régióban is ipari és akadémia együttműködésben. A közvetlen kapcsolatok szorosabbra fűzését, tanulmányi látogatások szervezését a cseh ipari-tudományos parkokba és egy Tanácsadó Testület Advisory Board létrehozását tűzték ki célul.



Óbudai Egyetem - jövő iparágak

Ipar 4.0 – a jövő iparága

Az üzleti vállalkozások, a közszféra és a felsőoktatási intézmények integrált együttműködésében kiemelt célként szerepel a helyi környezeti és társadalomfejlesztés.

A Zsámbéki Tudományos és Technológiai Park (továbbiakban Tudományos Park) (Zsambek Future Industries) (STP) kreatív, tudásalapú, környezettudatos kísérleti projekt, az Ipar 4.0 technológiákat foglalja magában.

A Tudományos Park nyílt és önfenntartó ipari innovációs ökoszisztémában valósul meg; szolgáltatás-orientált K + F + I digitális központ lesz. A kijelölt ingatlanfejlesztési területen tudományos, kutatási inkubáció-központok, üzleti szolgáltatások, technológiai gyártás és prototípus készítés, oktatási és képzési célú létesítmények és felfedezőközpont-bemutatótermek létesülnek.

A projektről szóló szerződést a helyi üzleti partnerek már aláírták, köztük a Telenor (távközlés), Medicor (healthhtech), H1 Systems (adatközpont), Craftunique (3D nyomtatás), Grepton-csoport (drónok AR&VR), C3S (nano-műholdak űrtechnológiája), Virtuózok (tartalom, oktatás), iFace (digitális marketing megoldások), illetve különböző, fintech, legaltech, digitális oktatás és e-sport területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások. A projekt koordinátorai a nemzetközi üzleti partnerekkel is felvették a kapcsolatot. Szándékuk szerint a Tudományos Park nemzetközi digitális centrumaként központi szerepet tölt majd be a Baltikum - V4-országok - Balkán - Németország  tengelyen, ezen cél érdekében történt egyeztetés a magyar és cseh résztvevők között az Óbudai Egyetemen.

 

A tervek szerint az oktatási-képzési programok szervesen illeszkednek az ipari szereplőktől érkező igényekhez. Az ipari innovációs fejlesztés során szorosabb összeköttetés alakulhat ki a különböző iparágak, üzleti szövetségek, innovációs központok és az új technológiai parkok között.

 

A projekt résztvevőinek célja többek közt versenyképes, új termékek és szolgáltatások létrehozása, valamint az uniós források hatékony felhasználása. További célkitűzés, hogy a Tudományos Park ne csupán az innováció központja legyen a jövő kreatív technológiái számára, hanem az is, hogy a technológiai újításokat a látogatóknak is bemutathassák. A létesítmény egy helyre összpontosítva képviseli a magyar kreativitást és innovációkat, egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy mindezeket meg lehessen nézni és ki lehessen próbálni. A komplexum akár családi kirándulások úti célja is lehet.
Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek