Kajak-kenu világbajnok ÓE-s hallgató!

Önmagához és a tokiói olimpián nyújtott teljesítményéhez mérten Adolf Balázs, az Óbudai Egyetem villamosmérnök hallgatója szerepelt a legjobban a szeptember 19-én véget ért kajak-kenu világbajnokságon. A 22 éves kenus olimpiai számban, C-1 1000 méteren harmadik lett, ötezren pedig megszerezte pályafutása első vb-aranyát.

Adolf Balázs korábban korosztályos világbajnoki címet szerzett, majd 2019-ben a síkvízi vb-n 5000 méteren ezüstérmes lett. Az olimpia azonban nem a tervei szerint alakult. Elsősorban a párosra készült, ám a társa, Fejes Dániel lebetegedett, ezért lemaradtak a döntőről. A sportoló ugyanígy járt egyéniben is, melyről így nyilatkozott: – Ha azt nézzük, hogy az olimpián egyesben csak tizenötödik lettem, akkor azt mondhatjuk, gyengén szerepeltem. Ám csupán négy századon múlt, hogy nem jutottam döntőbe. Szeretném, ha a következő olimpián már én is harcban lennék a dobogós helyekért. Ha az ezer egyes is lesz a fő számom, a kettest sem szeretném leadni. Gyorsaságban és erőben kell előrelépnem. S hát jobb több lábon állni, szeretnék majd kettesben is kijutni a párizsi olimpiára – jegyezte meg Balázs, aki a sport mellett az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának hallgatója.

A tokiói olimpia után egy napra sem állt le, az országos bajnokságot követően rajthoz állt a maratoni válogatón. Ki is vívta az indulás jogát, így a koppenhágai vb-ről hazatérve sem lazít, készül a maratoni szakág világbajnokságára, amelyet a romániai Pitești-ben tartanak a hónap végén. Ha sikerül nyernie, elmondhatja, síkvízen és maratoniban is a csúcsra ér, amivel kevesen büszkélkednek a sportágban.

 

Forrás: Magyar Nemzet sport

Fotó: Adolf Balázs az 5000 méteres verseny közben. MTI/Szigetváry Zsolt
Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek