Közös tanévnyitón ünnepelt az AMK Székesfehérváron

A hagyományokhoz híven az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói, a BCE Székesfehérvári Campusának, valamint a Kodolányi János Egyetem elsőévesei közös ünnepséggel indították útjára a 2021/2022-es tanévet szeptember 1-jén a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

A rendezvényen Dr. Cser-Palkovics András polgármester mellett, Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes az Óbudai Egyetem részéről, Dr. Anthony Radev a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke és Dr. Szabó Péter a Kodolányi János Egyetem rektora köszöntette az ifjú egyetemi polgárokat.

Az eseményt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata hívta életre és szervezi meg 2016-tól folyamatosan, hogy a felsőoktatási intézmények vezetői a városban is üdvözölhessék a gólyákat, valamint hogy a hallgatói közösségek ünnepélyes keretek között is találkozhassanak, ismerkedhessenek.



A város részéről Dr. Cser-Palkovics András polgármester - aki egyben az egyetem alapítványa kuratóriumának is tagja - köszöntőbeszédében kiemelte: „Amikor felsőoktatásról beszélünk, akkor a diákokról és a város jövőjéről beszélünk. Székesfehérvár célja, hogy a fiatalokat itt tartsa és hosszú távon is megtalálják számításaikat a városban. Ez nem megy a modern tudás elsajátítása nélkül, amire szert lehet tenni az egyetemi központoknak köszönhetően, de legalább ennyire fontos, hogy élményekkel is gazdagodjanak a fiatalok”. A városvezető jó és sikeres tanévet kívánt a felsőoktatási intézmények hallgatóinak és munkatársainak.



Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese többek közt azt emelte ki, hogy az egyetemen kollegiális a kapcsolat az oktatók és a hallgatók között az intézmény gyakorlatorientált képzésein. Megjegyezte, hogy a tanítás nem egyirányú folyamat, hanem „Mi magunk is tanulunk a friss szemlélettel bíró hallgatóktól, egyfajta együtt tanulás alakul ki.” Hangsúlyozta, hogy „ennek a folyamatnak a végén mindenki jól jár, több lesz tőle az oktató és a hallgató egyaránt.” Az ipari kapcsolatokról megemlítette, hogy Székesfehérváron a vállalatokkal való szoros együttműködés eredményeként folyamatosan megújulnak a laborok és egy modern felsőoktatási környezet jön létre. Beszéde végén kijelentette, hogy a székesfehérvári egyetemek jó választást jelentenek a hallgatók számára, a duális képzésben résztvevők pedig a világ legkorszerűbb technológiáit ismerhetik meg és sajátíthatják el a partner cégeknél, végzősként pedig válogathatnak a partnerek által felkínált pozíciókból.



A további köszöntőket követően (Dr. Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke, Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora, Zámbó László, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke) a szervezők egy rövid kisfilmmel elevenítették fel a fehérvári hallgatói életből az Összegyetemi Gólyatúra, a Felsőoktatási Sportnap, valamint a Felsőoktatási Gólyabál emlékezetes pillanatait.

 

A rendezvény egy kiemelkedő pillanata volt a „városi polgárrá fogadás”, amellyel az elsőévesek a település felsőoktatási szokásainak, hagyományainak továbbvitele, valamint fogadott városuk mellett is elköteleződnek ünnepélyes formában, s az intézmények egy-egy hallgatója szalagot helyez el a városi zászlón.
Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek