Kooperációban a Széchenyi Alapok Zrt.-vel

Együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Zrt. vezetése nemrégiben. Az Egyetem és a Pénzügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Alapkezelő között létrejött partnerség célja, hogy a felek – konkrét közös projektek megvalósítása mellett – szakmai terveik megvalósítása érdekében együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket. A stratégiai kooperáció jövőbemutató módon ötvözi az egyetemi - akadémiai tudást a gazdasági, befektetői kompetenciákkal.










A felsőoktatás versenyképességének, a kutatás és az oktatás tartalmával és módszereivel kapcsolatos autonómia erősítésének érdekében az Óbudai Egyetem is kezdeményezte működési modellváltását, amely augusztus 1-jétől került a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Az új működési környezet hatékonyabb együttműködésre ad lehetőséget nemzetközi és hazai partnerekkel egyaránt, amelynek egyik úttörő példája a most megkötött partnerség. A megállapodást Varga Mihály pénzügyminiszter, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is üdvözölte.

Az együttműködés a hallgatók, kutatók, oktatók és az Alapkezelő portfóliócégei számára egyaránt új értéket teremt azáltal, hogy lehetőséget biztosít közös projektek megvalósítására, egymás tudásának, illetve kapcsolatrendszerének hasznosítására.

A közös munka a tervek szerint kiterjed a Széchenyi Alapok által biztosított szakmai konzultációra, témavezetésre, oktatási feladatokra és gyakorlati helyeket is elérhetővé tesz a Keleti Károly Gazdasági Kar hallgatói számára. Az Egyetem oktatói, kutatói lehetőséget kaphatnak arra, hogy akadémiai munkájuk eredményét az Alapkezelő csapatával és a program iránt érdeklődő portfóliócégek vezetésével együttműködve a gyakorlatban is teszteljék, és szükség szerint átültessék.

Az együttműködés keretében lehetővé válik az Egyetem által felhalmozott tudásvagyon további társadalmi-gazdasági hasznosítása, a gyakorlatorientált képzés erősítése, és ezzel a hazai gazdasági szakemberek és vállalkozások tudásának fejlesztése, teljesítményének növelése.” – mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok kapcsolatának erősítése elősegíti a technológia-intenzív vállalatok – elsősorban a kkv-k – innovációs kompetenciájának fejlesztését, ezzel hozzájárulva a kormányzati döntések és politikák megvalósításához, így a magyar gazdaság növekedéséhez is.” – tette hozzá Molontay Tamás, az Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tudományos élet és befektetői piac két meghatározó szereplőjének partnersége kitűnő lehetőséget teremt az Egyetem piaci forrásbevonó képességének erősítésére, valamint a hazai és külföldi szereplőkkel való kapcsolatok és együttműködések élénkítésére. Ezen kívül az Óbudai Egyetem előtt most lehetőség nyílik a Széchenyi Alapok által nemrég indított startup inkubációs és akcelerációs programhoz való csatlakozásra is.

 

A Széchenyi Alapokról

A hazai vállalatok tőkefinanszírozásában vezető szerepet vállaló Alapkezelő – amely megalakulása óta több, mint 120 befektetést és 40 exitet hajtott végre – 2020-tól jelentősen bővítette a befektetési lehetőségek körét. A tavaly nevet és stratégiát is váltó Széchenyi Alapok új piacok felé nyitott, növelte a befektetési konstrukciók rugalmasságát és a befektetések lehetséges, illetve preferált méretét, továbbá elindította a Kék Bolygó Alapítvánnyal közösen létrehozott fenntarthatósági alapját. Fókuszba kerültek az érettebb fázisban lévő, akár innovatív, akár hagyományos iparágban tevékenykedő kkv-k mellett a nagyvállalatok. Elindult továbbá egy nagyszabású partnerségi program a hazai startup inkubátorok és akcelerátorok feltőkésítésére, megerősítésére.








Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek