Az Óbudai Egyetem Magyarország elsőszámú műszaki egyeteme a Times Higher Education legfrissebb rangsora alapján

A Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021. szeptember 2-án megjelent közleménye szerint az Óbudai Egyetem először jelent meg a rangsorban és jelentősen előrelépett a világ egyetemeinek rangsorában.

Az Óbudai Egyetem vezetése - fölismerve, hogy a nemzetközi rangsorok szerepe egyre meghatározóbb a felsőoktatásban - másfél évvel ezelőtt célzott stratégiát dolgozott, ki arra, hogy az Óbudai Egyetem sikeresebben teljesítsen az egyetemek nemzetközi rangsoraiban való megjelentést illetően. A rektori stratégiának megfelelően nemzetközi rangsorokkal foglalkozó bizottság alakult, amely nemzetközi szakértők bevonásával döntéselőkészítő és végrehajtó tevékenységet is ellátott, valamint nemzetközi szervezetekkel és egyetemekkel lépett kapcsolatba és együttműködésbe az egyetem az oktatási és kutatási teljesítmény növelése érdekében.

A Times Higher Education World University Ranking rangsora, az egyik legelismertebb rangsor, amely az egyetemek oktatási minőségét, a kutatási és publikációs tevékenység eredményességét vizsgálja, ezek mellett pedig figyelembe veszik az egyetemek nemzetközi ismertségét és szakmai elismertségét.  Az Óbudai Egyetem első ízben való megjelenése és a rangosban való előrelépése mutatja, ezeknek a területeknek a kiválóságát, egyben dinamikus fejlődését a célzott stratégiai döntések következtében.

Egyetemünk fejlődési ütemét jól mutatja, hogy míg korábban (2019) az Óbudai Egyetemet a nemzetközi rangsorok a 2000-2100. helyre pozícionáltak bennünket, addig a 2019-2020-as adatok alapján az egyetemet az 1350. helyre szimulálták. Egy évvel később, a 2021. szeptember 2‑án közzétett nemzetközi rangsorban az Óbudai Egyetemet a Times Higher Education hivatalosan első alkalommal pozícionálta, egyből az 1001-1200 tartományba. Az Óbudai Egyetem közvetlenül felzárkózott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a nagy hazai tudományegyetemek mögé, ezzel a pozícióval Magyarország legmagasabban rangsorolt műszaki egyetemévé váltunk.

Az Óbudai Egyetem arra törekszik, hogy megtartsa a helyét elsőszámú műszaki egyetemként és a hallgatók számára továbbra is gyakorlatorinetált, magas színvonalú oktatást, kiszámítható és sikeres kutatói életpályát és nemzetközi projektekhez csatlakozás esélyét megadja.
Frissítve: 2021.12.04.

Legfrissebb cikkek