Hibrid Nyári Egyetem a Bánki Karon

Idén először tartottak Nyári Egyetem programot a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az eseményen főként a műszaki területek iránt érdeklődő középiskolás diákok vettek részt. A program augusztus 3-tól 5-ig az online térben zajlott, míg 6-án személyes részvétellel tartották a Kar Népszínház utcai campusán.

A program a BigBlueButton rendszerében indult. Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán és Trunk Dániel külkapcsolati munkatárs köszöntötte a diákokat. Horváth Gergő a HÖK tevékenységéről tartott bemutatót, majd Dr. Pinke Péter egyetemi docens, az Anyag- és Gyártástudományi Intézet intézetigazgatója és Dr. Czifra György mestertanár ismertette a gépészmérnöki szak lehetőségeit, érdekességeit.

Felvári Bálint, az egyetem Formula Student csapatának vezetője a versenysorozattal kitűzött célokat, a csapat terveit, jövőbeli fejlesztéseinek részleteit ismertette. A járműves hallgatói projekteknél maradva a Kar Pneumobil csapatainak képviselői tartottak előadást. A hallgatói műhelyből jelentkeztek be, és bemutatták a jelenleg működő két pneumobillal foglalkozó csoportot. A nap végén egy rendkívül érdekes előadás hangzott el az anyagtudomány világából, melyet Varga Péter egyetemi adjunktus tartott meg.

A második nap programja is igen tartalmas volt. Ezúttal a Mechatronikai mérnöki szak került az esemény középpontjába, Dr. Nagy István egyetemi docens, a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet, Mechatronikai Intézeti Tanszék vezetője előadásában. A kar egyik különlegességéről, a hegesztő szakműhelyben folyómunkáról Kuti János beszélt.

A biztonságtechnikai mérnöki szak kapcsán Prof. Dr. Kovács Tibor tanszékvezetővel és Dr. Őszi Arnold adjunktussal találkozhattak és beszélgethettek az érdeklődő diákok, többek közt olyan témák kapcsán, mint a biometrikus azonosítás vagy a csomagröntgen. Masztis Máté, a pneumobil csapat vezetője a járműtechnikai szakirány érdekességeit ismertette. Az aznapi program végén Kahoot-játékban vehettek részt a fiatalok, telefonjaik segítségével A kérdések a két nap során elhangzott, illetve a Bánkiról fellelhető információkból álltak. A diákok felkészültek voltak, ügyesen válaszoltak. A három első helyezett külön jutalomban részesült.

A következő nap a kar ipari partnereiről szólt, és a cégeknél dolgozó volt hallgatókról, akik szívesen meséltek a Bánkiban töltött éveikről, valamint arról, hogyan az adott területen és pozícióban milyen módon sikerült elhelyezkedniük. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a középiskolások bepillantást nyerhessenek olyan cégek tevékenységébe, ahol a későbbiekben munkavállalók lehetnek a „Bánkis” diplomájukkal a kezükben.

Albert Viktor, a Festo Kft. műszaki szaktanácsadó mérnöke „Mit csinál egy mechatronikai mérnök? - Az elektromos automatizálás világa” címmel, majd Péntek György, a Haas Factory Outlet - Hungary operatív & értékesítési vezetője „Háztól Haas-ig” címmel tartott előadást. Váczi Dániel, a cyex OU társalapítója & CFO-ja a „Kitekintés az iskolapadból a nemzetközi tech startupok világába” című előadással készült. Gyenese Péter, az AGS Cégcsoport projektmenedzsere a projektmenedzseri tevékenységről beszélt.

A résztvevők kétségkívül az utolsó napot várták a legjobban, hiszen ekkor végre a személyes találkozásra is lehetőség nyílt a diákokkal a „Bánkiban”. A welcome csomagok átadása után a kar dékánja köszöntötte a fiatalokat a tanácsteremben, ahol bemutatta a gépészmérnöki szak legújabb specializációit: a Fegyver- és lőszertechikait, a Harcjármű-technikait és a Repülőműszakit.



A Bánkis hallgatók kíséretében a diákoknak lehetőségük volt bejárni az épületet és megtekinteni a laborokat, ahol az oktatók érdekes, izgalmas bemutatókat tartottak számukra. Ezek az alábbiak voltak:

Biogáz laboratórium – Bakosné Dr. Diószegi Mónika

  • 3D nyomtató hallgatói kör – Deák-Sala András és Kása Rebeka

  • A Gépműhely bemutatása – Stadler Róbert, Mészáros Béla, Ráczi Viktor

  • CT labor – Dr. Fábián Enikő Réka

  • Robotika labor – Varga Bence

  • Pneumobil hallgatói körök – Masztis Máté, Labutyin Máté

  • A Bánki Donát Hagyományőrző Kör bemutatkozása – Vörös Krisztián.


Az élményektől kifáradt érdeklődőket a hallgatók által készített ebéddel vendégelték meg, majd Prof. Dr. Rajnai Zoltán átadta a tippjáték nyerteseinek a díjakat, céges ajándékokat. Emellett minden résztvevő oklevelet is kapott. A rendezvény a diákok, hallgatóik és oktatók kötetlen beszélgetésével, eszmecseréjével zárult.

Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek