Az Ybl Nemzetközi Alumni Hálózat ünnepélyes megalakulása

2021 nyarán végzett az Ybl Kar első nemzetközi építész MSc évfolyama, 2021. július 1-én összesen 24 külföldi diákunk vette át az oklevelét. Összesen tizenkét országot képviseltek – amelyek Szíria, Jordánia, Törökország, Koszovó, Kolumbia, Kazahsztán, Mongólia, Kenya, Irán, Irak, Tunézia és Egyiptom. Sokan a kétéves mesterképzés után Erasmus szakmai gyakorlatot kezdenek Europában, mások friss diplomásként hazatérnek.

Különös a távolról érkezett hallgatóktól búcsúzni - hiszen kicsi az esélye annak, hogy az intenzív munkával együtt töltött évek után összefutunk később, mondjuk egy budapesti építész-eseményen. A diplomaátadást követő rendezvényen döbbentünk rá sokan, hogy milyen szoros szakmai és baráti kapcsolatrendszert építettünk ki a két év alatt.

Az esemény igazolta azt a kezdeményezést, amelyet a Nemzetközi Oktatási Iroda és az Ybl Kar indított közösen – az Ybl Nemzetközi Alumni Hálózat megalapítását. Az egyéves pilot projekt során szeretnénk kidolgozni az Ybl kari nemzetközi alumni hálózat működési rendjét, technikai hátterét és letesztelni a kidolgozott folyamatot. A kisebb léptékű nemzetközi alumni hálózat hosszú távú célja, hogy „maga után húzza” a teljes nemzetközi (Erasmus hallgatók, oktatók) majd a teljes magyar alumni hálózatot a karon, majd az egyetemen is. Ennek első rendezvénye volt a 2021. július 1-én megtartott alumni esemény.

"hallgató is alumni, csak még tanul" mottó alapján az aktív hallgatókat is érdemes már ösztönözni az eseményeken való részvételre. Az alumni hálózattól remélt kapcsolati tőke eredményeképpen a projekt hatással van a teljes kari tevékenységre is. Hosszú távú céljai és remélt eredményei között fontosnak tartjuk a képzéseink megmérettetését a nemzetközi szakmai kontextusban (pályakövetés), a közvetlen visszacsatolás és minőségbiztosítás lehetőségét. Ybl alumnijaink elhivatottak lehetnek a képzéseink nemzetközi népszerűsítésében, hallgatók és oktatók toborzásában, a student ambassador program indításában – ez a tevékenység jól összeköthető a tapasztalatok átadásával, így például alumnik és „gólyák” közötti kapcsolat megteremtésével. Végzettjeink segítségével tudjuk a gyakornoki helyek hálózatát és külföldi meghívott előadóink körét bővíteni, illetve a hálózati tagokkal közös kutatási tevékenységet kezdeményezni. A programban részt vevő országokat képviselő végzett építész kollégákkal fenntartott kapcsolat további országközi együttműködés lehetőségét nyújtja.
Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek