A megvalósulás útján a magyar tömeg-lélegeztetőrendszer

A MEDICOR Zrt., az Óbudai Egyetem és a Feltalálók stratégiai együttműködésével új szakaszba lépett a MassVentil tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése. A megállapodásnak köszönhetően a világújdonságnak számító tömeg-lélegeztetőrendszer Egyetemen kifejlesztett deszkamodelljét és pre-klinikai prototípusát orvostechnikai prototípussá, forgalmazásra engedélyezett termékké fejlesztik tovább.

A MassVentil  találmány attól egyedülálló, hogy egyszerre akár 20-25, esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja valósítani egyedi szükségletre szabott módon. A kilégzett vírusos levelgő elvezetésével, megszűrésével magasfokú védelmet nyújt az egészségügyi szakszemélyzet számára, és akár kórházon kívül, ad hoc táborokban, csarnokokban is gyorsan telepíthető, üzemeltethető.



A civil, az ipari, az egyetemi és az állami szféra összefogásából született ez a COVID-19 innovációs projekt, amely szektorokon és nemzeteken átívelő közössége humán életek megmentésére kötött szövetséget.  A tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése Prof. Dr. Kozlovszky Miklós feltaláló vezetésével civil kezdeményezéséként indult, önzetlen önkéntes szakemberek, illetve hazai- és nemzetközi cégek, intézmények segítségével. Az Óbudai Egyetem felkarolta a kezdeményezést, helyszínt, infrastruktúrát, szakembereket biztosított a projekt számára, így az összefogás eredményeként, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával az egyetemen sikeres deszkamodell készült a találmányból.

A Feltalálókkal és az Óbudai Egyetemmel kötött szerződés aláírását követően a tömeg-lélegeztetőrendszert a 100 százalékban magyar tulajdonú, tapasztalt orvostechnikai eszközgyártó, méltán világhírű és 100 éves történetre visszatekintő MEDICOR Zrt. fejleszti tovább piacképes orvostechnikai termékké, összefogva az Egyetemmel, a Feltalálókkal és a projekt korábbi civil, illetve üzleti támogatóival.

A MEDICOR és Óbudai Egyetem közös tájékoztatása szerint olyan prototípust fejlesztenek, illetve olyan, az egészségügyben használható, engedélyeztetett, forgalomképes orvostechnikai eszközt hoznak létre, amelynek eredményeként világszerte használhatóvá és elérhetővé válik a MassVentil tömeg-lélegeztetőrendszer a betegek számára.

A szabadalomra beadott találmány, a védett MassVentil®márkanévvel, a jövőben a járványok ellen vívott harcban - az oltások, az egyedi lélegeztető gépek mellett - az egészségügy hasznos és hatékony eszköze lesz.



MEDICOR Zrt. - innováció és tradíció -A MEDICOR Zrt. több mint 100 éves múltból építkező, 100% magyar tulajdonú vállalat. MEDICOR Elektronika Zrt. orvostechnikai berendezései nem csak az Európai Unióban, hanem a Közel- és Távol-Keleten, ill. Afrikában is fellelhetőek. Termékei befogadásra kerültek az ENSZ, UNICEF, és WHO segélyprogramjaiba is. Termékeinek jó minőségét a folyamatos fejlesztés, a megbízható gyártás, és a szigorú minőség-ellenőrzés (ISO13485) garantálja.

A MEDICOR Zrt. alapította a Magyar Orvostechnikai Iparért Alapítványt, indította el a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klasztert (MediKlaszter), amely akkreditált innovációs klaszter, 50 orvostechnikai vállalat és négy egyetem szövetsége, és amely egy nagyon intenzív kutatási-innovációs együttműködés azzal a céllal, hogy az ipar 4.0 forradalmat, a digitalizációt az orvostechnika iparágban hasznosítsa.
Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek