Nemzetközi PhD programban az AIAMDI

Az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola (AIAMDI) részt vesz a „Cooperation Agreement on the International PhD Program on Strategic Engineering” című nemzetközi PhD programban. Együttműködésük fő célja a Strategic Engineering tématerület fejlődésének világszínvonalú követése, a PhD hallgatói kutatásban.

A Doktori Iskolák partnerei a University of Defence (Csehország), az Universidad de la Rioja (Spanyolország), a James Cook University (Ausztrália), az Old Dominion University (Egyesült Államok), az École des Mines d'Alès (Franciaország), a Wroclaw University of Technology (Lengyelország) és az Università degli Studi di Genova (Olaszország). A kooperáció elsősorban nemzetközi PhD kutatási együttműködésekben bevált módszerek rugalmasan szervezett alkalmazásáról szól. A megállapodás, amelyet az egyetemek rektorai írtak alá, a Strategic Engineering tématerület fejlődésének világszínvonalú követését tűzte ki célul a PhD hallgatói kutatásban. A partnerek szándéka rugalmasan egyesíteni a résztvevő doktori iskolák laboratóriumi és humán erőforrásait, tudáshátterét, tapasztalatait a program keretében kutató PhD hallgatók lehetőségeinek kiterjesztésére, a hallgatói kutatások magasabb szintre emelésére.

A közös programhoz a partner egyetemek résztvevő doktori iskolái egy-egy tematikusan illeszkedő saját laboratóriummal csatlakoztak. A laboratóriumok a programban felvett PhD hallgató számára a kutatási téma keretében egyénre szabott kutatási programhoz, egyedi megállapodás szerint, rugalmasan tervezve állnak rendelkezésre, betartva a hallgató programjában érintett doktori iskolákban hatályos szabályozást. Az AIAMDI hallgatói az itt található, akkreditált, a közös programban dokumentált témák közül választhatnak.

Az AIAMDI a nemzetközi PhD együttműködésben a tematikusan illeszkedő, újonnan alapított Virtuális Kutató Laboratóriumával (VKL) vesz részt. A VKL laboratóriumi kapacitásként a legújabb világszínvonalú mérnöki-tudományos virtuális technológiát megújulóan képviselő felhő platformját kínálja a PhD kutatásokhoz. A VKL rendszerét a Dassault Systémes S. A. üzemelteti felhőplatformjában konfigurált saját platformunk formájában, amely nem csupán az egyezmény keretében felvett PhD hallgatók kutatásaihoz áll rendelkezésre. A megállapodást az AIAMDI részéről Horváth László koordinálja és tartja a kapcsolatot a programot koordináló Università degli Studi di Genova intézménnyel. Elsősorban duális doktori programok megvalósítása a cél, ahol a hallgató a programjában szereplő mindkét egyetem doktori iskolájában PhD fokozatot kap, de más kutatási program-konstrukció is lehetséges az egyes hallgatók esetében. Az együttműködési program és főként a laboratórium technológiája rendkívül alkalmas iparvállalatokkal közös PhD tevékenységekre.

Strategic Engineering széles kontextus mentén integrált mérnöki modellezéssel és szimulációval kapcsolatos tudományos és műszaki megoldásokat fed, kiemelve a legújabb paradigmákat és kutatási területeket. A nemzetközi élvonalból sikeres programok idézhetők a Strategic Engineering területén, mint például a Massachusetts Institute of Technology (MIT) doktori kutatási programja. A VKL-ben tervezett kutatások a napjainkban sokat emlegetett három paradigmán alapulnak, ahol az elméleti és kísérleti kutatást a harmadik paradigmának nevezett rendszerszintű számítógépes modellezés szervezi.

Az AIAMDI a Strategic Engineering megállapodás keretében történő kutatáshoz speciálisan erre a közös programra, a partnerekkel koordinálva ad ki PhD felvételi felhívástAz Óbudai Egyetem (ÓE) lesz az elsődleges, a hallgató programjában részt vevő másik egyetem a másodlagos intézmény. Amikor egy hallgató esetében valamelyik külföldi partner-egyetem az elsődleges intézmény, a rendszerint, de nem feltétlenül külföldi hallgató programjában az ÓE megállapodás szerint másodlagos intézmény lehet. A tervek szerint minden hallgató egy tanévet tölt kutatással a másodlagos intézmény partneri doktori iskolájában és megfelelő teljesítmény esetén ott is kap PhD fokozatot. A doktori tevékenységek angol nyelven folynak. Az AIAMDI várja azon érdeklődőket, akik szeretnének bekapcsolódni a programba. További információkért az AIAMDI titkárságához vagy a program hazai koordinátorához fordulhatnak, illetve felkereshetik az AIAMDI hivatalos honlapját is. A program csupán egy kiváló lehetőség, sikerét a magas színvonalú, az egyesített erőforrásokat PhD kutatásokban kihasználva létrejött eredményeket elérő, motivált PhD hallgatók munkája fogja eldönteni. Úgy gondoljuk, hogy ez a program megfelel a jövőben várható hallgatói és kutatóhelyi igényeknek.
Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek