Duális képzési együttműködést kötött az Óbudai Egyetem és a metALCOM Zrt.

Az elméleti és a gyakorlati oktatást ötvöző duális felsőoktatási képzésről kötött együttműködési megállapodást az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a metALCOM Zrt. A cég 40 duális gyakorlati helyet biztosít, ez az eddigi legnagyobb, országosan is jelentős duális képzési kapacitás. Az együttműködést sajtónyilvános esemény keretében írták alá a Városházán.

Székesfehérvár a duális képzés fellegvárává vált az elmúlt években a felsőoktatási rendszer megreformálásának, a gyakorlatorientáltság növelésének és a gazdasági szférával való szoros együttműködésnek köszönhetően. Most egy újabb jelentős lépés történt ezen a területen: duális együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a telekommunikációban 20 éve piacvezetőként működő metALCOM Zrt. A cég 40 egyetemista számára biztosítja a gyakorlati helyet és képzést, ami az eddigi legnagyobb, országosan is jelentős duális képzési kapacitás az egyetem életében.

A megállapodás kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: az együttműködés alátámasztja azt a célt, amit a duális képzés elindításakor az Óbudai Egyetemmel közösen megfogalmazott a város. Székesfehérvár nagyon jó helyszín arra, hogy az elméleti és a gyakorlati oktatást ötvözzék, kihasználják és bevigyék az egyetemre a helyi gazdaság előnyeit és értékeit, illetve a felsőoktatási intézményt közelebb vigyék a céges világhoz. A folyamat minden szereplője, a vállalati környezet, az Egyetem és a város is nyertes, de leginkább maga a fiatal, hiszen nagyon korszerű tudást kap a választott területen. A gyakorlatorientáltság közelebb viszi őt ahhoz a pályához, amit szeretne befutni, ezáltal boldog, kiteljesedett élete lesz. Székesfehérvárnak erős gazdasága van, ugyanakkor szeretnék ezt a duális képzési kört megnyitni olyan cégek felé is, amelyek nem kötődnek szorosan a városhoz, de látnak fantáziát ebben a képzési formában. Az itteni ipari partnerek megfelelő referenciát adnak ahhoz, hogy a városon kívüli vállalatok megtalálják a saját lehetőségeiket a duális képzésben.

Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese arról beszélt: egyetemük régóta elkötelezett a duális képzés iránt, ami komoly lehetőség a hallgatók számára. A fiatalok a képzési programjuk jelentős részét ipari parkokban, cégeknél töltik el. Az egyetem az elméleti, alapozó kompetenciákat adja át, míg a cégnél megtörténik a szakma mély megismerése, ez pedig azonnal hasznosítható tudást és kompetenciát ad a végzett hallgatóknak.
A metALCOM Zrt. 40 hallgatónak ad lehetőséget arra, hogy duális képzésben részt vehessen, lefedve ezzel az Óbudai Egyetem teljes mérnöki képzési palettáját. Emellett az Egyetem elkötelezett a regionális képzések irányába is: a cél, hogy egy adott régióban biztosítsanak magas színvonalú képzést, amelyet utána ebben a régióban is tudnak alkalmazni, ehhez viszont szükség van befogadóhelyekre a hallgatóknak és a majdani munkavállalóknak egyaránt.

A mai nap egy fontos mérföldkő a metALCOM életében, hiszen a cég a szentesi Pollak Antal Technikummal folytatott duális képzést követően Magyarország egyik legpatinásabb felsőfokú intézményével is megállapodást köt – hangsúlyozta Kiss-Forgács Éva, a cég vezérigazgatója. Az Egyetem meghatározó szereplője a felsőoktatásnak, emberközpontú és egy életen át tartó tanulást biztosít – ezek a gondolatok megegyeznek a metALCOM szakmaiságával és szellemiségével. A cég a telekommunikáció területén működik, ahol akár fél év alatt is óriási változások történnek, így folyamatos a megújulás és élen kell járni a fejlődésben. Ehhez az egyetem biztosítja az életen át tartó képzést.



Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, valamint a metALCOM részéről Bozó Zoltán tulajdonos és Kiss-Forgács Éva vezérigazgatók írták alá a Városháza Dísztermében.

 

Fotó: Molnár Artúr

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek