Online Tudományos Konferencia az Óbudai Egyetemen

„Mi azt tudjuk garantálni a teljes magyar felsőoktatási és kutatási közösség felé, hogy az Óbudai Egyetem tenni fogja a dolgát, és azok az eredmények is, amelyeket ma bemutatnak az ösztöndíjasok, kiemelkedő teljesítményről számolnak be.” /Prof. Dr. Kovács Levente, rektor/

Az Óbudai Egyetemen június 15-én ötödik alkalommal, Prof. Dr. Gulács László, tudományos rektorhelyettes koordinálásával rendezték meg az Új Nemzeti Kiválóság Program zárókonferenciáját. A vírushelyzetre való tekintettel immár második alkalommal kizárólag online formában mutathatták be az ösztöndíjasok a támogatott időszakban végzett kutatásaik főbb eredményeit. Az Óbudai Egyetem és az ösztöndíjat kiíró Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal (NKFIH) is elkötelezett, hogy a kutatói életpályát ösztöndíjakkal és rendezvényekkel támogassa, további hallgatókat buzdítson, hogy csatlakozzanak a tudományos élethez.



A zárókonferencián 5 szekcióban 29 ösztöndíjas előadását hallgathatták meg a résztvevők. A konferenciát a Bolyai+, doktori és doktorjelölti ösztöndíjasok, a már tapasztalt kutatók indították, majd utánuk következtek a kutatói életpálya elején járó alap- és mesterszakos kategóriában ösztöndíjat nyert hallgatók. A konferencia online programjához bárki csatlakozhatott, akár egy kiemelt szekcióra, akár az összes előadásra volt kíváncsi. A magas szintű előadások közül több is kiemelt dicséretben részesült és kiváló minősítést kapott. Az egyes szekciókat az Egyetem Tudományos Tanácsának tagjai, a karok kutatási dékánhelyettesei és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ, valamint a Tehetségtanács és az Egyetemi Diákköri Tanács képviselői vezették, akik tapasztalt kutatóként és szekcióvezetőként tovább növelték az esemény értékét. A rendezvényt Prof. Dr. Kovács Levente, az Egyetem rektora nyitotta meg; beszédében kiemelte az ÚNKP keretében megvalósuló kutatások és publikációk jelentőségét a kutatókkal való hálózatépítésben és a nemzetközi tudományos élethez való kapcsolódásban, amelyek végső soron Magyarország tudományos presztízsét is növelik.



Ezt követően Dr. Szabó István, az ÚNKP-t kezelő NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese megnyitó beszédében Prof. Dr. Kovács Levente szavaihoz kapcsolódva hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a jövő kutatói olyan kutatócsoportokhoz, projektekhez csatlakozzanak, amelyek nemzetközileg láthatók, azaz piaci hasznosulást, vagy mérhető tudományos eredményt hoznak.  Elnökhelyettes Úr beszédében kiemelte, hogy nemcsak az Óbudai Egyetemnek, de minden kutatással foglalkozó magyar intézménynek közös célja, hogy Magyarország részesedése az uniós és nemzetközi kutatási támogatásokból növekedjen. Ezzel kapcsolatban konkrét cél is megfogalmazódott a H2020 pályázatok magyar részesedésének növekedésével kapcsolatban, amely jelenleg 0,65%, a kitűzött cél pedig az, hogy ez a szám 2,2%-ra emelkedjen, a nemzetközi beágyazottság növekedésével egyidőben.

Az elmúlt években több mint kétszáz egyetemi hallgató és doktorandusz, illetve fiatal kutató járult hozzá a tudomány fejlődéséhez és az Óbudai Egyetem hírnevének öregbítéséhez az ÚNKP által, és minden évben új hallgatók kapnak lehetőséget, hogy elnyerjék ezt a megtiszteltetést, egyben új távlatok nyíljanak meg előttük a tudományos életpálya teljes szakaszán: alap-, mester- és doktori képzésben, valamint a posztdoktori időszakban.

 

Ezúton is gratulálunk az ösztöndíjasoknak és témavezetőiknek!

 

A konferencia szervezőinek, Szakál Anikónak, Tokai Ana-Mariának, Bíróné Troll Mariannának és Gulácsi Lászlónak, valamint a szekciók vezetőinek köszönjük, hogy hozzájárultak a konferencia sikeréhez.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek