Hasznos volt az RKK részvétele a szakmai webinaron

A textil és ruházati ipar fenntartható pályára állításának lehetőségeiről volt szó a 2021. május 31-én online formában megrendezett „TEX2GREEN webinar II.” eseményén, melybe az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar is bekapcsolódott. A rendezvényen a hazai lakástextil gyártás egyik zászlóshajója, a Naturtex Kft. és a bútoripari beszállítóvá vált egykori ruhaipari cég, az Unicon Zrt. mutatkozott be. Mint kiderült, a környezet védelme és a munkavállalók jóléte is fontos a hazai textil- és ruhaipari vállalkozásoknak.

A rendezvényt a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) fejlesztési projektjének keretében tartották meg a Széchenyi 2020 program részeként. A ruhaipar fenntartható fejlesztését felvállaló GINOP-5.3.5-18-00048 projekt konzorciumi partnere az ágazat szakszervezete (BDSZ). A fejlesztés célja, hogy eszközöket és javaslatokat dolgozzon ki az ágazat fenntartható pályára állításához.

Az esemény szervezői célként tűzték ki, hogy a textipar környezetvédelmi fejlesztési lehetőségei mellett bemutassák a projekt egyik megvalósítási helyszínén működő projektpartner eredményeit, valamint a hazai lakástextil-ipar egyik legsikeresebb vállalkozásának a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit is.

Mindkét családi vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, a megújuló energia használatára, a társadalmi felelősségvállalásra, egyúttal fontos számukra a dolgozók jóléte is. Megbecsülésük eredményeként alig van fluktuáció a vállalkozásoknál.

A békéscsabai Unicon Zrt-nél igen sikeres volt az átképzés és a profilváltás, ennek eredménye a ma már teljesen automatizált bútorkárpit gyártás. A fejlesztési döntésekbe a tulajdonosok a közvetlen vezetést vonják be, de a vállalkozásnál szakszervezeti alapszervezet is működik, amelynek képviselőivel jó kapcsolatot ápolnak.

A szegedi Naturtex Kft. lakástextil termékei megkülönböztetett minőségűek, új „zöld” termékvonala jelenleg kifejlesztés alatt van. Tanúsítványaik bizonyítják, hogy termékeik fenntartható módon készültek, ártalmas összetevőre vizsgáltak, újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, és a töltetként használt pehely és toll is felelős állattartásból származik.

A rendezvény végén bemutatták a TEX2GREEN projekt honlapját, amelyen már elérhetőek az elmúlt hónapokban elkészült hiánypótló ágazatspecifikus felmérések és tanulmányok, a mintegy 700 céget tartalmazó ágazati adatbázis, valamint a könnyűipar gyártói számára készült online eszköz a fenntarthatósági vállalások értékelésére.

A projekt további közreműködő partnerei a Calida Magyarország Kft., a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a TMTE és a Circular Point és a MGYOSZ. Bővebb információ a www.tex2green.hu oldalon, valamint az MKSZ honapján, www.mksz.org és közösségi oldalain található.

További információ kérhető Wolf Kamilla Lili sajtóreferenstől az mksz@mksz.org e-mail címen.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek