Arany János-díjat kaptak az Óbudai Egyetem professzorai

2021. május 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-díjjal ismerte el Prof. Dr. Dusza Jánost és Prof. Dr. Alexandru Kristályt, az Óbudai Egyetem oktatóit.

Az Arany János-díj Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díját olyan külhoni magyar kutatók, tudósok kapták, akik kiemelkedő tudományos eredményt értek el. 2021-ben az Óbudai Egyetemről ketten részesültek ebben az elismerésben.

Prof. Dr. Dusza János, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar professzora, valamint az Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola törzstagja, az MTA külső tagja, aki szlovákiai magyarként nagyon szoros kapcsolatot ápol a budapesti és a szlovák felsőoktatási és akadémiai intézményekkel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett, majd a Szlovák Tudományos Akadémia Anyagszerkezeti Kutatóintézetének munkatársa volt. Jelenleg a Kassai Műszaki Egyetem professzora, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia elektrotechnikai, anyagtudományi és technológiai kollégiumának elnöke. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke volt (2013-2017), most pedig alelnöke.

 

 

 

 



Prof. Dr. Alexandru Kristály, matematikus, a Neumann János Informatikai Kar professzora, az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola törzstagja, az MTA doktora. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára, három PhD disszertációt védett meg a matematika tudományterületén. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíját és a Bolyai-plakettet érdemelte ki, valamint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kiválósági díját kapta meg elimerésül.

Gratulálunk mindkét kitüntetettnek, s további eredményes munkát kívánunk!
Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek