Tízezredik nyertes az ERC pályázatban

Az Óbudai Egyetem is részt vett azon az ünnepségen, amelyet az Európai Kutatási Tanács szervezett az ERC kutatási pályázat tízezredik nyertesének elérése alkalmából.

Az Európai Kutatási Tanács 2021. május 6-án ünnepelte a legmagasabb körben, online formában az ERC kutatási programot nyert tízezer pályázó számának az elérését. Ezen a rendezvényen az Óbudai Egyetem is képviseltette magát a Prof. Dr. Kovács Levente rektor úr által vezetett ERC pályázattal.

 

Az Európai Kutatási Tanács 14 évvel ezelőtt hozta létre az ERC kutatási programot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kizárólag kiválósági alapon kiválasztott kutatók számára teremtsen lehetőséget a felfedező kutatások indítására és ezáltal az Európai Unió kutatási potenciáljának erősítésére a teljes nagyvilágot illetően.

 

Az azóta eltelt időszakban a magas mércével  és ezáltal nagyon szűk nyerési aránnyal – járó sikeres kutatási pályázatok száma immár elérte a tízezer támogatott projektet, melyek közül 45 % a felfedező kutatásokat jelentő ERC Starting Grant-ekre fókuszált.



Mindezek tükrében az Európai Unió 2021. május 6-án 11.00 órai kezdettel ünnepélyes keretek között, az Európai Unió legmagasabb szinten képviselt vezetőivel ünnepelte az eseményt, a pandémiás helyzetre való tekintettel online formában. A rendezvény megnyitóján az ERC kutatási program alapítója és elnöke, Jean-Pierre Bourguignon köszöntötte a résztvevőket, ezután az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen méltatta a program sikerességét és jelentette be, hogy az Európai Unió most induló 7 éves kutatási programjában megemelt keretösszeggel támogatják az ERC kutatásokat azzal az elvárással, hogy immár 7 év alatt duplázzák meg a mostanra elért tízezer főnyi nyertes létszámot.

 

A rendezvényre minden ERC pályázati programot nyert kutató meghívást kapott, így az Óbudai Egyetem az első sikeres nemzetközi kutatási pályázata révén szintén az esemény résztvevője volt. 2015-ben az informatikai panelben Prof. Dr. Kovács Levente „Megszelidített tumor” („Tamed Cancer”) pályázata is támogatást kapott, és ennek következtében az Óbudai Egyetem egyből a legmagasabb tudományos presztízzsel bíró pályázattal került fel az Európai Unió kutatás-fejlesztési térképére.

 

Külön érdekességként emelték ki a rendezvényen, hogy annak idején szintén ERC pályázatot nyert Prof. Dr. Uğur Şahin, a BioNTech társalapítója és vezérigazgatója is, aki – mint ismeretes –, a Pfizer vakcina kifejlesztésében vett részt. Ez is bizonyítja, hogy a felfedező kutatások tekintetében az Európai Unió jól döntött, amikor egy ilyen presztízs értékű kutatási formát hozott létre.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek