Három OTDK szekcióban szerepeltek eredményesen a Neumann Kar hallgatói

Tavasszal rendezték az Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcióit. A Neumann János Informatikai Kar hallgatói három tudományterületi szekcióban mutattak be összesen 11 dolgozatot, és három szekcióban összesen 5 díjat nyertek el.

Tradicionálisan a Műszaki tudományi területen a legeredményesebbek a hallgatóink, a 35. OTDK-n hat nevezett dolgozatból három lett díjazott. Kiemelkedett Puskás Melánia I. helyezést elért pályamunkája, amelyben daganatos megbetegedések visszaszorításával és korszerű kezelésével foglalkozott (Élettani folyamatok paraméterbecslése mesterséges intelligencia használatával, konzulense: Dr. Drexler Dániel András). A jövő orvoslásában az egyik ígéretes irányvonal a terápiák matematikai és mérnöki módszereken alapuló optimalizálása, mellyel a betegségek kezelése személyre szabható, ellentétben a ma használt, nagy populációs átlagra kifejlesztett, ritkán optimalizált kezelésekkel. A terápia optimalizálásához szükséges egy jól működő matematikai modell, mely képes leírni a gyógyszer hatását és a tumor növekedését, illetve ahhoz, hogy ezt az optimalizált terápiát személyre tudjuk szabni, szükségesek a páciens egyedi modellparaméterei. A kutatás célja olyan időablakos neurális hálózatok létrehozása, tanítása és tesztelése volt, melyek a mérési eredményekből megbízható becslést tudnak adni a modell paramétereire, illetve felhasználásukkal a modellparaméterek változása a terápia alatt lekövethető.

Különdíjat érdemelt ki Druzsin Kristóf (konzulense Dr. Fleiner Rita és Dr. Bíró Péter), aki európai vesecsere programokban használt algoritmusok programozása és elemzése témával nevezett a konferenciára. Dolgozata áttekinti ismerteti a European Network for Collaboration on Kidney Exchange Programmes, nemzetközi együttműködést, a vesecsere programok működésének folyamatát, és optimalizációs algoritmusok implementálásával segíti a minél eredményesebb cseresorozat megvalósítását. Gulyás-Oldal Laura (konzulense Kovács András) egy beléptetőrendszer hardver és szoftverrendszerét fejlesztette ki, mely kézről készített képeken a kéz geometriai jellemzőit és tenyérmintázatot ellenőrzi le az ellenőrzés során.

Az Informatikatudományi szekcióban lett különdíjas Szabó-Gali Ákos (konzulensei: Dr. habil. Felde Imre Gábor és Dr. habil. Szénási Sándor), aki kétdimenziós inverz hőkezelési probléma megoldására fejlesztett ki GPU architektúrán futó optimalizált megoldást az adaptív tűzijáték módszer segítségével.

Váraljai Gábor (konzulense Dr. habil Szénási Sándor) hallgató a Had- és Rendészettudományi szekcióban kapott II. díjat. A hallgató szimulációs rendszere gépi látás módszerekkel észleli lövedékek közeledtét, és mélytanulásos neurális hálózat felhasználásával keres megoldást a lehetséges elkerülésre.

Köszönjük konzulens kollégáink eredményes munkáját, a hallgatóknak pedig további sikeres kutatásokat kívánunk!

 

Az OTDK az NTP-HHTDK-20-0034 számú „Mérnökinformatikus hallgatók felkészítése kutatásra és TDK konferenciákra” című projekt finanszírozásában valósult meg a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatása által.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek