Az Alba Regia Műszaki Kar eredményei a 35. OTDK-án

Az elmúlt hetekben zajlott a 35. OTDK amelyen az Alba Regia Műszaki Kar 7 dolgozattal indult, így a dolgozatok közel 50% a sikeres. Alapvetően, a kar képzési profiljának megfelelően az informatikai és a műszaki tagozatban szoktak hallgatóink indulni. Az elmúlt OTDK-n fordult elő először, hogy a kar több helyezést is el tudott érni, nagy örömmel látjuk, hogy ezt a tendenciát sikerült tartanunk.

Az utóbbi években megfigyelhető, különösen a műszaki tagozatban az alkalmazott kutatások felértékelődése, amely számunkra igen kedvező. Az intézetekben folyó kutatás mellett a város iparvállalataival együttműködésben, a duális képzés keretein belül vagy azon túlmenően is sikerült közös projekteket kialakítani, amelyek a TDK mozgalomban is sikereket hozhatnak.

I. helyezést ért el Császár Zsolt Imre (konzulense Prof. Dr. Györök György) dolgozata, amely „Erőmérő cellákkal felépített súlymérő rendszer fejlesztése” címmel készült el, és egy olyan rendszer fejlesztését mutatja be, amellyel húzó terheléseket lehet mérni 0-1000 kg tartományban, és távolról ellenőrizhető az egyes pontokra jutó terhelés. A rendszer ipari környezetben történő mérésekre is alkalmas.

III. helyezést ért el Kármen Éva Vivien (konzulense Dr. Földváry Lóránt). Dolgozatának címe: „Szelenoidmeghatározás GRAIL Mérések Alapján”. A Hold erőterét vizsgálja, ugyanis ennek ismeretében a felszín közeli és felszínalatti tömegeloszlásáról nyerünk képet, amely alapján a Hold kialakulásának, a Földdel alkotott kettős létrejöttének körülményeire következtethetünk Dolgozatában a GRAIL műholdpár Level-1B típusú mérései alapján kísérletet tesz egy szelenoid modell meghatározására, ehhez részletesen bemutatja és értelmezi a GRAIL és a GRACE méréseket.

Bor Gabriella különdíjat kapott (konzulense László Gergely) „Digitális légifényképező kamerák kalibrációi” című dolgozatáért. Ebben három féle digitális légifotókamera kalibrálási folyamatát mutatja be, amely azért szükséges, hogy a kamerák szükségszerű hibát kompenzálva, a távérzékelésben jól használható, nagy pontosságú felvételeket lehessen készíteni.

Egyelőre az informatikai, villamosmérnöki és geoinformatikai tudományok arattak sikert, de a gépészmérnök hallgatók létszámának növekedésével a következő OTDK-n már gépész illetve mechatronikai mérnöki sikereket is remélhetünk. A kar oktatói erejükön felül próbálják a TDK mozgalmat támogatni. Nemcsak témavezetőként, hanem az OTDK-n bírálóként és a zsűri munkájában résztvevő zsűritagként, zsűrielnökként is szerepeltek, Prof. Dr. Györök György, Dr. Molnár Gábor Péter, Dr. Pődör Andrea, Prof. Dr. Kővári Attila, Petőné Dr. Csuka Ildikó kollégáink.

Az OTDK az NTP-HHTDK-20-0029 számú „Tehetséggondozás az Alba Regia Tudományos Diákkörben” című projekt finanszírozásában valósult meg a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatása által.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek