134 hallgató nevezett 53. TDK-ra

Az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa a tavalyi évhez hasonlóan az idén is online formában tartja meg az 53. Tudományos Diákköri Konferenciát. Az Egyetem vezetése elkötelezett az önként vállalt hallgatói tudományos tevékenység támogatásában, ezért azt javasolta a hallgatóknak, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések mellett otthon is folytassák a munkájukat. Az 53. TDK-konferenciára 104 pályamunkával összesen 134 hallgató nevezett a március végi határidőig.

A pályamunkák és a nevezők száma szinte pontosan ugyanannyi, mint a tavaly ilyenkor tartott első online konferencián, illetve, a két évvel ezelőtti tavaszi konferencián. A szervezők kiemelték az Alba Regia Műszaki Kar Ifjúsági Szekcióját, ahol 9 középiskolás tanuló nevezett 6 pályamunkával. Fokozatosan növekszik a nemzetközi képzésben részt vevő külföldi hallgatóik TDK aktivitása is,  akik összesen 14 dolgozattal jelentkeztek.

A 70 éves hagyománnyal rendelkező tudományos diákköri mozgalom (röviden TDK) a tehetséggondozás speciális formája a magyarországi felsőoktatásban. A tudományos diákkörökben az oktatók konzultálásával, segítségével a hallgatók kutatási tevékenységet végeznek azzal a céllal, hogy a tudományos műhelymunka révén minőségi többlettudást szerezzenek, alkotási, fejlesztési folyamatban vegyenek részt. Eredményeiket pályamunkákban összegzik, melyeket kétfős bírálóbizottság véleményez, majd pedig látványos előadások formájában mutatják be munkájukat a Tudományos Diákköri Konferencián. Ezek az események egyben versenyek is, ahol a zsűri helyezésekkel díjazza a legjobbakat, és javasolják részvételüket a kétévente megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Mára a tehetséges középiskolásoknak is lehetőségük van bekapcsolódni a TDK mozgalomba.

Az Óbudai Egyetem 53. Tudományos Diákköri Konferenciájára március 29-ig lehetett pályamunkával jelentkezni a kari TDK portálon. A dolgozatokat április 22-én szintén délig még szükséges rögzíteni a kari rendszerben a részt vevő hallgatóknak. Mind a jelentkezést, mind a dolgozatot a konzulensnek támogatásával kell megerősíteni a kari TDK rendszerben.

A Tudományos Diákköri Konferenciát április 28-án szerdán, karonként eltérő ütemezéssel webkonferencia formában rendezik meg a kari TDK műhelyek. Az online konferencia lebonyolításáról és pontos időzítéséről az egyes karok adnak információt a jelentkező hallgatóknak, konzulenseknek, zsűritagoknak, érdeklődő középiskolásoknak, vendégeknek.

Az Óbudai Egyetem 2020/21. tanévi TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt "Hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása" című pályázata (NTP-HHTDK-20).

 

További részletek:

http://uni-obuda.hu/tdk/aktualis

http://uni-obuda.hu/tdk/dolgozatok

http://uni-obuda.hu/tdk/programfuzet

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek