PowerShell tanfolyammal segítik a hallgatók képzését

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Alba Regia Műszaki Kara és a Hydro Extrusion Kft. (Hydro) együttműködésének részeként a cég ingyenes, 9 hetes PowerShell tréninget hirdetett az ÓE hallgatói számára. A tanfolyam iránt nagy érdeklődés mutatkozott. Nem véletlenül, hiszen a résztvevők olyan szakmai ismeretekhez juthatnak elvégzésével, amelyeknek nagy hasznát vehetik munkájuk során, a gyakorlati életben is.

A céggel történő együttműködés több terület mellett az oktatásra is kiterjed. A Hydro munkatársának részvételével (Soós Tibor - a Hydro GBS Identity and access management & automation architect-je, illetve a www.powershellkonyv.hu oldal szerzője) ingyenes 9 hetes PowerShell tréninget hirdetett meg az ÓE hallgatói számára. A Powershell, a Microsoft feladatautomatizálási és konfigurációkezelési keretrendszere, amely egy parancssori héjból és a hozzá tartozó parancsfájl nyelvből áll.

A tanfolyam iránt nagy érdeklődés mutatkozott, összesen 51 hallgató jelentkezett. 24 mérnökinformatikus az Alba Regia Műszaki Karról, 26 mérnökinformatikus a Neumann János Informatikai Karról és 1 gépészmérnök hallgató a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karról.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának együttműködése több évre nyúlik vissza a Hydro Extrusion Kft.-vel, illetve jogelődjével a Sapa Profiles Kft.-vel. Ebben a félévben a folyamatos szakmai egyeztetéseknek köszönhetően több tevékenységgel gazdagodott a kooperáció, túlmenően az évek óta jól működő közös duális képzésen és hagyományos képzésben részt vevő hallgatók szakmai gyakorlatán.

Az Egyetem vezetése számára fontos, hogy a hagyományos képzési formában részt vevő hallgatók részére is olyan oktatási környezetet teremtsen, ahol találkozhatnak azokkal a szakmai, gyakorlati problémákkal, kihívásokkal, amelyek megoldása segítheti őket fejlődésükben, hasonlóan a duális képzési forma biztosította lehetőségekhez. A félév indulásakor az Egyetem a céggel közösen hirdetett meg közös projektfeladatokat másodéves mérnökinformatikus hallgatóknak. A programra 2-3 fős csapatok jelentkezhettek.

Az egyik projektfeladat a szoftver automatizációhoz kötődik (Software Automation- Robotic Process Automation), amelynek célja, hogy a rutinszerű feladatokat az irodai adminisztráció során szoftverrobotokkal váltsák ki, hogy az adott munkakörben nagyobb hozzáadott értéket képviselő munkát lehessen végezni. A technológia segítségével a hallgatók felmérik az irodai folyamatok automatizálási lehetőségeit, majd az UIPath megismerése után egy, a hallgatók által választott egyszerűbb folyamatot automatizálnak a projekt zárásaként.

A másik érdekes projektfeladat, amivel a hallgatók foglalkozhatnak a Mendix Rapid Application Development platform megismerése, amelynek segítségével üzleti alkalmazások tervezhetők, fejleszthetők. A technológiával költségelszámoló rendszer, valamint egy úgynevezett dolgozói hangulatmérő rendszer tervezésébe és fejlesztésébe kezdtek.

A projektfeladatok során a hallgató csapatokat az egyetemi oktatókon kívül, céges mentor segíti a szakmai folyamatok előrehaladásában.

A megkezdett szakmai munka a továbbiakban is folytatódik, amelynek köszönhetően hosszabb távon még szorosabbá válhat az együttműködés az Intézmény és a cég között.

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek