Újabb rangos elismerés egy RKK-s hallgatónak

Első helyezést ért el szakdolgozatával a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Ipari Termék-és Formatervező Szak egyik végzett mérnök hallgatója az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központja (EKIK) „Leginnovatívabb szakdolgozat/diplomamunka” pályázatán. Feil Liza Inhalátor Design című munkájával nyert, mely az asztmások és légúti betegségben szenvedők mindennapjait könnyíti meg.

Az EKIK idén is meghirdette a diplomadíj pályázatát és kiválasztotta a 3 leginnovatívabb szakdolgozatot/diplomamunkát, valamint a zöld különdíjat. Az évente kiírt pályázat célja, hogy az innovatív megoldásokat, eredményeket tartalmazó munkák ismertté váljanak és az EKIK mentorálásával meg is valósulhasson piaci bevezetésük.

Feil Liza volt oktatói büszkék rá, hogy idén a 2020-ban végzett ipari termék- és formatervező mérnök hallgató (jelenleg már óraadó tanár) lett az első helyezett ezen a rangos egyetemi pályázaton. A frissen végzett mérnök Bagi Zsófia (I. hely), Lehofer Sára (II. hely) és Jancsó Emese (III. hely) után a negyedik hallgató, aki ipari terméktervező mérnökként helyezést ért el ezen a versenyen.

Feil Liza Csomagolástervezés specializáción készítette el Inhalátor Design című szakdolgozatát, melynek témája egy innovatív inhalációs eszköz megtervezése volt. (témavezetője Dr. Németh Róbert DLA, egyetemi docens). Dolgozatának témája olyan orvosi termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A személyes indíttatásból származó projektjének elsődleges célja olyan innováció volt, melyben az új forma, funkció és anyag segítségével az inhalátor eltér a sokak számára idegen eszköztől és olyan termékké válik, melyben az emberek megbíznak és számíthatnak rá a legváratlanabb helyzetekben is.

Kialakításának köszönhetően a termék nagy előnye, hogy  kézzel is kezelhető. Emellett található benne egy elektronikus adagoló számláló, mely mutatja a rendelkezésre álló gyógyszer mennyiségét, amit egyszerűen le lehet olvasni a kijelzőről.

A gondosan kiválasztott anyagú készülék hozzájárul a környezet védelméhez, mivel könnyen szétszerelhető és újrahasznosítható. Hordozhatósága és azonnali, gyors használhatósága szabadságot és biztonságos érzést adhat a légúti betegségben szenvedőknek.

Liza ezzel a tervével korábban már elnyerte a CSAOSZ által szervezett Hungaropack Student 2020 Csomagolási Diákverseny Hungaropack Student 2020 díját, valamint a kari Tudományos Diákköri Konferencián is első helyezett lett.

 

Gratulálunk és további sikereket kívánunk Lizának a munkájához!



 
Frissítve: 2021.04.13.

Legfrissebb cikkek