Sikerrel zárult a Bánki Kar robotfejlesztési projektje

Hároméves kutatás-fejlesztési ciklust zárt konzorciumi partnerként a Bánki Kar. A kutatás-fejlesztés során a LATEREX építőipari vállalat partnereként olyan mobil, ipari robotot és alkalmazásokat fejlesztett a kar, amelyik képes 24 óra időtartam alatt 10.000 m2 burkolt felület hibáinak feltérképezésére. A fő profil az automatikus feltérképezésre, a hibapontok feltárására és regisztrálására irányult.

A pályázat a „Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja” címmel. A projekt összköltsége: 1.094,726 millió Ft, támogatási összege pedig 729,466 millió Ft volt.

A piaci igény, önmagából a megoldandó problémából fogalmazódik meg. Az építőipar területén a most érvényes szabványaink teljes egészében statisztikai mintavételen alapulnak. Nagy felületek esetén jelenleg a teljes felület mindössze 2%-át kell véletlenszerűen kiválasztani és azon szükséges az előírt vizsgálatokat elvégezni. Az alacsony mintavételből fakadóan az ellenőrzéseink használhatatlanul pontatlanok, amelyek nagyon magas kockázatot jelentenek. A felvetett probléma megoldásához szükség volt egy olyan eszközre és egy olyan eljárásra, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy burkolt felületről, vagy bármilyen padlóról és természetesen annak szegélyéről is.

Az eszköz és az eljárás jelenleg teljesen újnak számít, egyetlen eszköz van, amely hasonló vizsgálatokat végez, de annak adatfelvétele nehézkes és az eszköz nem automatizált, továbbá folyamatos emberi jelenlétet igényel. Jelen fejlesztésünk egyszerre nyújt megoldást mind a három problémára:

-          előzetes számításaink szerint egy ütemben legalább hat-kilenc vizsgálati paraméter egyidejű ellenőrzését teszi lehetővé,

-          összességében a vizsgálható paraméterek száma meghaladja a százat

-          ugyanakkor úgy képes napi mintegy 10.000 m2/nap haladási sebességgel, állandó emberi jelenlét nélkül vizsgálni, hogy eközben nem károsítja a burkolatot vagy aljzatát, és komplett, számítógéppel feldolgozott CAD alapú hibatérképet készít a teljes bevizsgálható területről.

Ez alapján nagy pontossággal megítélhető a vizsgáló szerkezet vagy technológiai lépés jó, vagy hibás volta, illetve ugyanez ugyanilyen pontossággal, dokumentálható az elkészült szerkezetekről is. A projekt megvalósulása konzorciumi formában történt a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem Bánki Karának hatékony együttműködésében. A sikeres kutatási és fejlesztési tevékenység megvalósulását a szakterület elismert hazai képviselői biztosították.

A projekt fő kihívása a pályázatban vállalt mérési technológia kidolgozása volt, hiszen legalább hat-kilenc vizsgálati paraméter adatait, adatformáit kellett biztosítani nagy automatizmussal. Ennek megfelelően a robot járóművet felszerelték optikai, ultrahang- és lézer szenzorokkal, mérőeszközökkel, az adatokat pedig egy speciálisan erre a célra kifejlesztett mérőkártyán keresztül értékelik a felhasználók.

A robot tesztelését épített és valós környezetben is tesztelték a fejlesztők, hiszen a LATEREX építőipari vállalkozás az épülő szerkezetek vizsgálatát is már a robot tesztelésére használta fel.

A mérőállomás fejlesztése során egy olyan komplett berendezés szintjére jutottunk el, amely bemutatható szakmai fórumokon vagy kiállításokon is. A projekt megvalósítása során olyan szenior szakemberek közreműködésére támaszkodtunk, akik már jelentős tapasztalatot és tudást halmoztak fel az építőipari rétegrendek és felületek tervezése, valamint vizsgálata során. Fejlesztési projektünk ugyan lezárult a kitűzött célokat megvalósító, vizsgálatra alkalmas prototípus létrehozásával, de a konzorcium megszervezésénél már figyelembe vettük a hasznosítási potenciált is.

A berendezés a piac szereplői közül több kategória érdeklődésére is számot tart. A kivitelező cégek számára a mérőállomás a minőség menedzsment eszköze lehet (KPI paramétereket szolgáltat). A beruházók oldalán az eszköz a minőségi átadás-átvételt támogató készülék, amely egyértelműsíteni tudja, hogy az előre meghatározott szempontok alapján a kivitelezés szerződésszerűen történt vagy sem. A fejlesztés a teljes építőiparra hatással lehet, elősegíti, hogy az épített környezet jobb minőségű, hosszabb távon használható lehessen.
Frissítve: 2021.04.12.

Legfrissebb cikkek