Mozgáselemző labor jött létre az ÓE iRobottechnikai Központjában

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Mollia Zrt. vezetése. A kooperáció alapvető célja, hogy az Egyetem és a cég elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket közös szakmai és üzleti céljaik érdekében együttesen mozgósítsák és ezen keresztül a kiemelt képzési területeken az Egyetem akadémiai tudásának és a Zrt. szakembereinek üzleti tapasztalatait ötvözve emeljék a magyarországi oktatás és kutatás színvonalát.

A Mollia Zrt. a karakteranimáció technológiájában hajt végre jelentős paradigmaváltást, amellyel forradalmasíthatja a játékipar és akár a filmipar megoldásait a mozgó emberi karakterek szintetikus előállítására. Kiváló matematikusok, pszichológusok és sikeres üzletemberek összefogásával olyan öntanuló, MI-alapú (mesterséges intelligencia) mechanizmusokat fejlesztenek, amelyek a fizikai környezet és a mozgó karakter dinamikai viszonyait figyelembe véve automatikusan képes életszerű interaktív mozgást generálni. Az Óbudai Egyetemmel együttműködésben a partnervállalkozás finanszírozásával egy korszerű mozgáselemző laboratórium jött létre, amely a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban kapott helyet. A robotközpont kutatói és mérnökei részt vesznek a rendszer üzemeltetésében, illetve a laboratórium lehetőségeit a saját robotikai kutatásaikban is kiaknázhatják. Közös cél, hogy a humán karakterek élethű mozgatása mellett a kutatók a robotok irányításában is bevethetővé tegyék a technológiát. Az együttműködési megállapodás egy mérföldkő, amely az Óbudai Egyetem - Egyetemi Kutató és Innovációs Központjával (EKIK) korábban megkezdett érdemi munka elmélyítését szolgálja.Prof. Dr. Kovács Levente rektor az együttműködés aláírásakor hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia az Óbudai Egyetem egyik kiemelt kutatási területe. Ilyen szempontból volt nagy jelentőségű kezdeményezés a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ vezetése részéről, hogy felvette a kapcsolatot a Mollia Zrt.-vel. Ezzel kamatozhat a felhalmozódott szaktudás, kutatási tevékenység és portfólió a terület fejlesztésében. Úgy fogalmazott, hogy az együttműködés sok tudományos elmét, mérnököktől kezdve, matematikusokon át számos szakembert mozgat meg. A cél, hogy mindez a tudás innovatív megoldásokban hasznosuljon. Számos lehetőség nyílik, többek között a kutatás-fejlesztés és a fiatal tehetségek felkutatása terén. A rektor felidézte, hogy örömmel fogadta Dr. Galambos Péternek, az EKIK főigazgató-helyettesének javaslatát az együttműködés fejlesztésére, hivatalossá tételére, és reményét fejezte ki, hogy a közös munka továbbra is gyümölcsöző lesz.

Siba Ignác, a Mollia Zrt. vezérigazgatója elmondta, büszkék arra, hogy olyan rangos műszaki felsőoktatási intézménnyel működhetnek együtt, mint az Óbudai Egyetem. Emlékeztetett, hogy az együttműködés és a közös projekt már több, mint egy évvel ezelőtt megkezdődött. Örömét fejezte ki, hogy egy rendkívül elkötelezett és nagytudású szakembereket ismerhetett meg az Egyetemen, akik jelentős hozzáadott értéket teremtettek a koncepcióhoz. A közös munka során fény derült arra is, hogy a cég fejlesztéseit hogyan lehet ipari környezetben megvalósítani. A Zrt. vezetésének hosszú távú célja, hogy az Óbudai Egyetemmel együttműködve eddig nem létező fejlesztéseket valósítsanak meg. Ebben az itt tanuló hallgatók részvételére, munkájára is számítanak, ezzel is segítve a személyes fejlődésüket.Az együttműködési megállapodást Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Ormándi Gabriella kancellár és Siba Ignác, a Mollia Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Az eseményen részt vett még: Dr. Galambos Péter, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgató-helyettese és Sohajda Júlia, a Vespucci Partners Managing Partnere.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek