Az ÓE rektorát a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium Projekt Irányító Testületének tagjává választották

Prof. Dr. Kovács Leventét - egyedüli egyetemi képviselőként - a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium Projektirányító Testületének tagjává választották. Az Egyetem rektorát a szervezet jelentőségéről, feladatairól, munkájának céljáról kérdeztük.

Prof. Dr. Kovács Levente elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai tudományos stratégia mentén Nemzeti Laboratóriumok létrehozását kezdeményezte azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az adott területeken országos lefedettségben kezelje az átfogó stratégiai tudományos irányokat. E gondolat mentén jött létre a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) is egy évvel ezelőtt. A széles konzorciális kezdeményezés célja, hogy a mesterséges intelligenciához köthető hazai kutatásokata MILAB-on keresztül tudják kezelni. Mint minden laboratórium munkáját, így a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumét (MILAB) is – a szakmai vezetés mellett –, külön projektirányító testület (PIT) koordinálja és felügyeli. Az MILAB-ben jó néhány alprojekt szerepel, mindegyik dedikált kutatási céllal és vonzattal Ennek kapcsán lehet beszélni egészségügyi kutatásokról, gépi látásról, informatikai biztonságról, IoT alkalmazásokról vagy akár matematikai algoritmusokról (alapkutatási feladatokról). A PIT féléves rendszerességgel felügyeli és értékeli a Laboratórium munkáját, melynek öt tagja – köztük a most megválasztott Prof. Dr. Kovács Levente rektor úr – hoz döntést arról, hogy a teljesítések megfelelnek-e az elvárásoknak.

A PIT további tagjai: Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Benczúr András a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatólaboratórium-vezetője, Boa László a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport vezetője, valamint Miklós Dezső, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet képviseletében. A szakmai felügyelőbizottság tagja: Jakab Roland az Ericsson Magyarország regionális igazgatója, Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának dékánja és Szászi István a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője.

Prof. Dr. Kovács Levente óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a PIT tagjává választották, mindemellett hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy ez a lehetőség megerősíti azokat az irányvonalakat, amelyeket az Óbudai Egyetemen legfontosabb célokként tűzött ki rektorként. Az egyik stratégiai irány éppen a mesterséges intelligencia és a hozzá kapcsolódó kutatások erősítése. A MILAB révén az Óbudai Egyetemnek lehetősége nyílik későbbi pályázati és kutatási együttműködsekre.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek