Közös projektben a DiabTrenddel

Újabb ígéretes vállalati kooperációt szentesített az Óbudai Egyetem vezetése. Ezúttal a DiabTrend AI Analytics Kft.-vel írtak alá együttműködési megállapodást. A közös cél, hogy világszínvonalú, a világpiacon értékesíthető cukorbeteg döntéstámogató rendszert dolgozzanak ki a két Fél kompetenciájának, erőforrásainak és innovatív megoldásainak egyesítésével.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor elöljáróban megköszönte a cég vezetésének elkötelezettségét, amelyet kezdetektől mutatott az Óbudai Egyetem felé a Kiberorvosi Kompetencia Központ (KIKOK) pályázatban megkezdett együttműködés kapcsán. Emlékeztetett, a diabétesszel kapcsolatos kutatások az Óbudai Egyetemen évtizedes múltra tekintenek vissza. A rektor felidézte, hogy a témába vágó kutatásait többek közt a Magyar Diabetes Társaság közreműködésével végezte, melynek a mesterséges hasnyálmiriggyel foglalkozó munkacsoportja a közelmúltban, tavaly év végén alakult meg.A DiabTrend Kft. hazai startup vállalkozásként a korszerű személyes informatikai eszközök nyújtotta lehetőségeket kapcsolja össze a legújabb szenzorok és a mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával a cukorbetegek mindennapi életének megkönnyítése érdekében. Fejlesztéseik során, a saját technológiák mellett az Óbudai Egyetem tudományos műhelyének eredményeit is beépítik mobilalkalmazásukba, amely a cukorbetegek és az ellátásban részvevő szakemberek számára nyújt olyan szolgáltatásokat, mint a félautomatikus naplózás, vércukorszint előrejelzés és különböző automatikus figyelmeztetések.

Mindez egyértelműen kapcsolódik a Medicina 4.0 területén megfogalmazott elképzelésekhez. Prof. Dr. Kovács Levente oktatási és kutatási szempontból egyaránt előremutatónak nevezte az időközben született ötleteket, amelyek a DiabTrend Kft. vezetőivel, illetve Dr. Eigner Györggyel, a Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézet igazgatójával és Dr. Galambos Péterrel, az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) igazgatójával, azaz a munkaprogram résztvevőivel történt egyeztetések révén születtek. Reményét fejezte ki, hogy a formálisan is létrejött együttműködés megalapozza a közös munka hosszú távú folytatását.

Havlik Marcell, a DiabTrend AI Analytics Kft. ügyvezetője örömét fejezte ki az együttműködés létrejötte kapcsán. Hangsúlyozta, hogy az Egyetem vezetése rendkívül pozitívan állt a közös innovációhoz. Cégük elkötelezett azirányban, hogy az egyetemi kutatókkal együttműködve piacképes termékeket hozzanak létre, hiszen tapasztalatuk szerint nagy potenciált rejt az akadémiai kutatás és piacorientált fejlesztés szinergiája.

Az együttműködési megállapodást kézjegyével ellátta, a DiabTrend AI Analytics Kft. részéről: Havlik Marcell ügyvezető, Havlik Tamás technológiai vezető, valamint az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár.

Az eseményen részt vett még: Dr. Galambos Péter, az Óbudai Egyetem Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) igazgatója és Dr. Eigner György a Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézet igazgatója.

További részletek az együttműködésről

Az együttműködés célja, hogy világszínvonalú, a világpiacon értékesíthető cukorbeteg döntéstámogató rendszert dolgozzanak ki a két Fél kompetenciájának, erőforrásainak és innovatív megoldásainak egyesítésével.

Az Egyetem részéről az együttműködés „2019-1-3-1-KK-2019-00007” azonosítószámú „Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére” című projekt (továbbiakban KIKOK projekt) keretében valósul meg, azzal a szándékkal, hogy a kooperációt az Egyetem a projekt megvalósítási és fenntartási ideje után is fenn kívánja tartani, amennyiben az mindkét Fél számára kölcsönösen előnyös módon lehetséges.

Az együttműködés alapvető célja

A Felek megosztják egymással elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, kapcsolatrendszerüket, saját megoldásaik használatát, szakmai és piaci céljaik elérésének érdekében.

Mindkét Fél eltökélt célja, hogy unikális és innovatív, a világpiacon értékesíthető terméket, vagy termékcsoportot fejlesszen ki. Az együttműködés elsőszámú célja, hogy a létrejövő termékeket – egymás számára hozzáférhetővé téve –, a cukorbeteg döntéstámogatás világszintű éllovasává váljanak.

További cél, a Felek innovációs potenciáljának növelése, közös kutatási és fejlesztési tevékenységek megvalósításán keresztül.

A Felek közös hazai és nemzetközi pályázati és projekttevékenységek indításában, megvalósításában is együtt kívánnak működni.

Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek