Térinformatika Napja az Alba Regia Műszaki Karon

Idén, a szokásostól eltérően a vírushelyzetre tekintettel online formában szervezték meg a „Mérd meg, mutasd meg” versenyt a Geoiformatikai Intézet Térinformatika Napja alkalmából. Az eseményre középiskolás diákok csatlakoztak be Pécsről és Székesfehérvárról.

Annak ellenére, hogy a vírushelyzet megnehezítette a felkészülést, a diákok ismét remek feladatokkal készültek, nagyon élvezetes és izgalmas előadást tartottak az online térben. Szakmai szempontból is nagyon előremutató pályamunkákat láthattak a szervezők: drónos repülést, éttermek vizsgálatát különböző statisztikai módszerekkel, napóra készítését az iskola falára, valamint különböző 3D-s megoldásokat: egy görbékből álló szobor 3D-s modellezését és nyomtatását, régészeti leletek 3D-s modellezését forgó állvánnyal, csónakház fotogrammetiai feldolgozását és hagyományos modellezését.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a döntéshozatal során, hiszen a bemutatott munkák nagyon magas színvonalúak voltak, és nehéz feladat volt őket rangsorolni. Mindegyik alkotásnak megvolt a maga szakmai és egyéb érdekessége, ezért csak az első három helyezettet emelték ki, a többi pályamunka egyformán dicséretben részesült. A versenyfeladatokat a rendezvényt támogató cégek, a GDI ESRI Magyarország és az NNG képviselői értékelték.

 

Az idei versenyen indulók és eredményeik: 

1. helyezés: Somogyvári templom felmérése

Brunner Viktória, Kovács Márk László

Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziuma és Szakiskolája

 

2. helyezés: Kővirág

Debus Susann Cathrine, Csőke Dominik, Sáfrány Barnabás

Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium

 

3. helyezés: Éttermek statisztikájának feltüntetése QGis segítségével

Frindt Fruzsina, Piller Nikolett, Bogdán Bálint István

Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziuma és Szakiskolája

 

4. helyezés: Csillagharcosok; Szegény emberek 3D-s nyomtatója; Váza vázolók csapata

Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium

 

Az NNG tárgyi ajándékkal is kedveskedett, melyeket az oklevelekkel együtt az iskolák részére postáznak későbbi átadás céljából.

A versenyfeladatok már felkerültek a kar honlapjára, ahol már megtekinthetők (http://gisday.amk.uni-obuda.hu/). A támogató cégek előadásai is elérhetőek, amelyekből a térinformatikával kapcsolatos legújabb trendekbe nyerhetünk betekintést.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek