Online térben a Kandó konferenciák

Sikeresen rendezte meg hagyományos konferenciáit a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar (KVK) november 18-20. között. A járványügyi helyzet megkövetelte, hogy mindkét konferencia online módon valósuljon meg, amely forma új módszereket, új szervezési megoldásokat igényelt.

A konferenciákat Dr. Nádai László dékán nyitotta meg videóüzenetével. Üdvözölte a résztvevőket és örömét fejezte ki, hogy az online tér ellenére sokan választották konferenciáikat. A Kandó konferenciák nemzetközi elfogadottsága, szakmai elismertsége folyamatosan növekszik. Egyre több külföldi és hazai résztvevő választja tudományos tevékenységének színtereként a KVK konferenciákat.

A dékán kifejtette, hogy a koronavírus okozta világjárvány hátrányos következményei, az általa okozott egészségkárosodások, az áttételes gazdasági recesszió, a szociális kapcsolatok fenntartásának nehézségei ellenére pozitív hozadéka is van a helyzetnek. Bebizonyosodott, hogy online rendszerben is lehet értékes konferenciákat szervezni, ahol a drága utazás, szállás, étkezés költségei nélkül, egyedül a szakmai kiválóság a mértékadó.

Különösen a harmadik alkalommal megrendezett IEEE CANDO EPE 2020 konferencia iránt érdeklődtek sokan. A tavalyi előadásszámot meghaladva, idén 57 előadással jelentkezett több mint 170 szerző, szerzőtárs közreműködésével. Az előadók 15 országból érkeztek, kiemelkedően sokan Németországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából, de Dél Afrikából, Kínából, Kuvaitból, Tajvanról is voltak résztvevők. Hozzájuk csatlakoztak a magyar egyetemeken – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen, az Óbudai Egyetemen – a Stipendium Hungaricum program keretében tanuló távol-keleti diákok.

Örömmel állapítható meg, hogy ezúttal szép számmal vettek részt a rendezvényen az Óbudai Egyetem különböző karai is, elsősorban a KVK, a NIK és a doktori iskola. A Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar intézetei általában 2-4 előadással reprezentálták magukat, az Energetikai Intézet 8 előadásával kiemelkedett a sorból. Az előadások a konferenciák honlapjain megtekinthetők:

https://konf2020.kvk.uni-obuda.hu/eloadasok

http://conf.uni-obuda.hu/Kando2020/prez.html

Az immár 36 évre visszatekintő hagyományos konferenciáról, a XXXVI. Kandó Konferenciáról a járványügyi helyzet miatt idén elmaradtak a külföldi résztvevők és az ipari partnerek jelentős része is. Ezzel szemben örvendetes módon nagy érdeklődés mutatkozott a KVK munkatársai, oktatói részéről. A konferenciára 27 előadás érkezett több mint 60 szerző jóvoltából. Számos cikk foglalkozott a Kandón folyó kutatási témákkal, valamint a jelenleg aktuális Covid-fertőzés kérdéseivel. Néhány előadás a tudománytörténet érdekességeit mutatta be.

A 2020-as év minden nehézség ellenére sikertörténet a Kandó tudományos életében.
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek