Partnerségi megállapodás a technikusi életpályamodellért

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) vezetése november 23-án. A 2022-ig megvalósuló pilotprogram többek közt kiterjed a pályaorientáció, a felvételi rendszer és az Ipar 4.0 folyamatokhoz kapcsolódó képzések területére.

Prof Dr. Kovács Levente rektor kifejtette, hogy a szakképzésfejlesztés feladatainak ellátására jön létre a megállapodás, a vonatkozó kormányhatározathoz illeszkedve. Az Óbudai Egyetem vezetésének törekvése szerint célzottan szélesíteni kívánják a technikusi életpályamodellel összefüggő képzési lehetőségeket, a terület iránt fogékony fiatalok számára. Ehhez elengedhetetlenek a szakképzési centrumokkal történő együttműködések. A kooperációt jó néhány egyeztetés előzte meg a Budapesti Műszaki Szakképző Centrum vezetésével. A rektor hangsúlyozta, fontos szempont volt az is, hogy az Egyetem praktikussá tegye mindazt, amelyet a szakképzési modellben leírtak a szakemberek, ezzel egyúttal megfeleljenek az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Fenntartó elvárásainak is. További cél, hogy az elképzelések gyakorlatorientáltan valósuljanak meg, elsősorban a villamosmérnöki képzésre fókuszálva. Hozzátette, hogy az eddigi előkészítő munkát és a további részletek kidolgozását Dr. Seebauer Márta oktatási rektorhelyettes fogja át.



Novák Géza, a BMSZC főigazgatója elmondta, számukra az együttműködés legfőbb célja, hogy a technikusi életpályamodell a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen a munkaerő-piaci elvárásokhoz. Az általános iskolák, a középiskolák és a felsőfokú oktatási intézmények bevonásával a kooperációk eredményeként azt szeretnék elérni, hogy magas színvonalon képzett mérnökök és technikusok kerüljenek ki a gyakorlati életbe. A technikusi életpályamodell akár a tanulmányok megkezdésétől a munkában eltöltött aktív évek végéig is szólhat. A BMSZC tanárai az Óbudai Egyetem oktatóihoz hasonlóan minőségi képzést garantálnak e cél elérése érdekében. A legjobb visszajelzése az lehet, ha a diákok, hallgatók, a munkaerő-piaci szereplők és a mérnökképzésben résztvevők egyaránt elégedettek lesznek a program megvalósulásával.

A főigazgató utalt rá, hogy a kooperáció már régi keletű a két oktatási intézmény között, és a mostani megállapodással tovább erősödhet a technikusi szakképzés feltételeinek biztosítása. Olyan lépésnek nevezte mindezt, amely lehetőséget és értéket is magába foglal. A résztvevők jelentős eredményt várnak a kooperációtól. Megfeszített munka vár mindkét félre, az intézmények vezetői elkötelezett abban, hogy értéket teremtsenek a jövő nemzedéke számára.

A főigazgató beszéde végén megköszönte az Óbudai Egyetem vezetésének a közös projektben nyújtott támogatást.

Az együttműködési megállapodást kézjegyével ellátta: Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Ormándi Gabriella kancellár, a BMSZC részéről pedig Novák Géza főigazgató, valamint Dr. Molnárné Rénes Éva kancellár.

Az eseményen részt vett még: Dr. Seebauer Márta oktatási rektorhelyettes, valamint Derczbach Tamás, a BMSZC szakmai főigazgató-helyettese.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.04.19.

Legfrissebb cikkek