Az Óbudai Egyetemmel bővíti hazai oktatási együttműködéseit a Huawei

Budapest, 2020. november 23. – Az Óbudai Egyetem és a Huawei Technologies közös, akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok indításáról írt alá megállapodást. Az együttműködés része az Egyetem és a világ egyik legnagyobb technológiai cége között 2018 óta fennálló stratégiai megállapodásnak.

Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Colin Cai, a Huawei Technologies magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amely kiterjeszti a felsőoktatási intézmény és a vállalat között létrejött, 2016-os partneri együttműködést. A vállalat az új megállapodás szerint segít az Egyetemen elindítani az úgynevezett HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) programot, amely az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tantárgyként különböző, piacképes szakismereteket, speciális kurzusokat nyújt majd a mérnökhallgatóknak. Így például a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak majd a diákok. A cég az Egyetemen a HAINA témákat oktatók képzését és az oktatási anyagok mellett a gyakorlati ismeretek elsajátításához szükséges eszközöket adja, míg az oktatási intézmény az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta.

A rektor kiemelte azokat az egyetemi infokommunikációs törekvéseket, és kutatási projekteket, amelyekben nemzetközi szinten is elismert sikereket ért el az oktatási intézmény. Úgy, mint az egészségügyi robotikai és informatikai megoldások fejlesztése, Mesterséges Intelligencia alkalmazások kutatása és implementálása az szolgáltató és gyártóipari számára. A Huawei céggel kialakított együttműködés szempontjából különösen érdekes a városi mobilitás jellemzésére kifejlesztett keretrendszer, mely a vezetéknélküli kommunikációs hálózatokból származó adatokat elemzésére épül.„A Óbudai Egyetemmel korábban kötött szándéknyilatkozatunkat töltjük tovább tartalommal” – mondta Colin Cai, a Huawei magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója. A Huawei eddig az úgynevezett SEEDs hallgatói, kínai tanulmányutakkal; az egyetemi kari Kandó Napok támogatásával igyekezett segíteni a hallgatókat, az oktatást. A most megkötött, HAINA-ra vonatkozó megállapodás hamarosan beinduló képzési moduljai viszont a legmodernebb ázsiai technológiákba vezetik majd be a hallgatókat és közelebb hozzák az Egyetemen tanított anyagot a piaci igényekhez.

 

A Huawei Technologiesról

A több mint 170 országban jelen levő, legnagyobb kínai magánvállalat, a Huawei Technologies termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A Huawei 2019-ben összesítetten – mind a négy, a távközlési, a vállalati, a felhő és a végfelhasználói üzletágát tekintve - több mint 123 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, ami 19,1 százalékos növekedést jelent 2018-hoz viszonyítva. A vállalat 16 kutatás-fejlesztési központot működtet világszerte. A Huawei valamennyi üzletága jelen van Magyarországon, a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártási bázisát – összefoglaló nevén Huawei Európai Ellátó Központ – Magyarországon működteti, több mint 2000 embernek biztosítva munkát. Az információs és telekommunikációs technológiák területén szerzett több mint 30 éves tapasztalat, kiterjedt nemzetközi hálózat és az üzleti partnerekkel kialakított szoros kapcsolat révén a Huawei a legújabb fejlesztéseket kínálja a felhasználók számára.

Frissítve: 2021.04.19.

Legfrissebb cikkek