Köszöntő és bemutatkozó ünnepséget tartottak a Stipendium Hungaricum program Óbudai Egyetemre járó hallgatóinak a virtuális térben

A vírushelyzet miatt számos akadályt kellett leküzdenie azoknak a külföldi hallgatóknak, akik a Stipendium Hungaricum (SH) program keretében érkeztek Magyarországra. A fiatalok végül megkezdhették felsőfokú tanulmányaikat. Jelentkezőkben az Óbudai Egyetemen sem volt hiány. Az Óbudai Egyetem SH hallgatóinak köszöntő ünnepségét 2020. november 12-én tartották a virtuális térben.

Az SH Programban részt vevő hallgatóknak számos akadályt kellett leküzdeniük mire Magyarországra érkeztek: bezártak a konzulátusok, másik országba kellett vízumért utazniuk és kimaradtak repülőjáratok, ezért a tanévet csak online tudták megkezdeni. Hazánkba érkezve, a vonatkozó előírásoknak megfelelően, először karanténba vonultak. Így az idei évben az év eleji szokásos országos köszöntő rendezvény is elmaradt, helyette a fogadó intézmények saját kereteik között szervezték meg az új SH hallgatók köszöntését, melyet az Óbudai Egyetemen 2020. november 12-én online formában rendeztek meg.

Az eseményt Prof. Dr. Kovács Levente rektor nyitotta meg. Örömmel konstatálta, hogy sokan választották az Óbudai Egyetemet. Az Intézmény vezetése nevében támogatásáról biztosította a fiatalokat ebben a nehéz időszakban. Többek közt beszélt az Egyetemről és a hallgatók nemzetközi közösségéről is, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a diploma megszerzése után valamelyik mesterszakon vagy doktori iskolában tovább folytatják tanulmányaikat.


Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár videó-üzenetben köszöntette a külföldi hallgatókat. Elismerését fejezte ki, hogy a kihívások ellenére úgy döntöttek, egy távoli országban szereznek diplomát. Biztosította őket arról, hogy az első időszak nehézségei után fokozatosan könnyebbé válnak majd a hétköznapjaik. Beszéde végén reményét fejezte ki, hogy hazatértük után, mint Magyarország ifjú „nagykövetei” hozzájárulnak majd az országaink közötti együttműködés megerősítéséhez és további fejlődéséhez.


A továbbiakban a szervezők levetítették az Egyetem promóciós kisfilmjét, amelyben többek közt korábbi és jelenlegi SH-s hallgatók beszéltek tapasztalataikról, élményeikről. (Az Óbudai Egyetem is bekapcsolódott a HÖOK SH mentor programjába: 2020-tól 11 mentor hallgatóval.)


Horváth Gergő, az SH főmentora (EHÖK) a mentorrendszerről, a mentorhálózatról, a mentorok feladatairól és a későbbiekre tervezett eseményekről adott tájékoztatást. A program végén Avais Qadir, pakisztáni PhD hallgató és néhány társa arról beszélt, miért választották tanulmányaik helyszínéül Magyarországot.


Az Óbudai Egyetem sikeres a Stipendium Hungaricum Programban. Jelenleg 348 SH hallgató vesz részt (elsősorban) az angol nyelvű képzési programokon, és néhányan - a könnyűnek egyáltalán nem mondható - magyar nyelvű képzéseken igyekeznek helytállni. Ebben az évben több mint 1300 hallgató pályázott az Egyetem képzéseire. A jelentkezők 10 százaléka jutott át a többlépcsős szűrőn. A 133 felvett hallgatóból 127-en iratkoztak be és kezdték meg tanulmányaikat. Két hallgató kért halasztást, és csupán négyen léptek vissza. A korábban felvett hallgatók közül 1 jelentkezett át másik magyar egyetemre, viszont 9 fiatal érkezett, hogy az Óbudai Egyetemen fejezze be tanulmányait.


A magyar kormány 2015-ben indította útjára a Stipendium Hungaricum-ot, először csak három ország részvételével. A program sikerét mutatja, hogy azóta ez a szám 76-ra növekedett. A magyar felsőoktatás nemzetköziesítésének elősegítésével olyan külföldi hallgatók érdeklődését szeretnék felkelteni, akik tanulmányaik végeztével személyesen és szakmailag is kötődnek Magyarországhoz. A külföldi hallgatók jelenléte jótékony hatást gyakorol a gazdaságra is, hiszen az igénybe vett szolgáltatások az ország bevételeit gyarapítják. A hallgatók magyarországi tartózkodásuk idejére ösztöndíjban, lakhatási támogatásban és ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek, képzési díjukat a magyar kormány téríti meg a programban részt vevő magyar intézményeknek.


Frissítve: 2021.04.19.

Legfrissebb cikkek