„Innováció – gondolkodj és cselekedj zölden” című online konferencia

Komplex, online szakmai konferencián vehettek részt mindazok, akik érdeklődnek a fenntarthatóságot taglaló témák iránt, a járműiparhoz és a gyártószektorhoz kapcsolódóan. Az eseményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendezte az Ipar Napjaihoz csatlakozóan 2020. október 19-én a Hungexpon. A konferencián részt vett Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem (ÓE) rektora és Dr. Haidegger Tamás, az ÓE Kutató és Innovációs Központjának (EKIK) főigazgatója.

A Hungexpo két szakkiállításához– az Ipar Napjai és az Automotive Hungary – kapcsolódva rendezte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Innováció – Gondolkodj és cselekedj zölden című online konferenciát. Az eseményt Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg, és videóüzenetben hangsúlyozta a hazai ipar szemléletváltásának fontosságát.

A rendezvényen elsősorban olyan hazai cégvezetők tartottak előadást, akik kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni a zöld gazdaságstratégia, a versenyképesség és a fenntarthatóság témaköreiben. Mellettük olyan nagyvállalati és nemzetközi szakmai műhelyekből érkezők is részt vettek a beszélgetéseken, akik élen járnak az Ipar 4.0 technológiák fejlesztésében és a körforgásos gazdasági modell alkalmazásában, vagy épp jelentős gyártóbázissal és K+F+I kapacitással rendelkeznek, legyen szó akár élelmiszeriparról, gyógyszeriparról vagy járműiparról.

A konferencia témái közt szerepelt ezek mellett a tudományos utánpótlás, az innovációnak megágyazó „bölcső”, valamint az akadémiai képzés is. A panelbeszélgetésen az ipari és akadémiai szektor vezetői a gépjárműipar és a körforgásos gazdaság hazai trendjei iránt érdeklődők számára nyújtottak érdekes információkat. A délutáni „Zöld oktatás” szekcióban Prof. Dr. Kovács Levente, az Egyetem rektora és Dr. Haidegger Tamás, az EKIK főigazgatója osztották meg az Óbudai Egyetem jó gyakorlatait a hallgatósággal közös előadásban.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor elmondta, az agilitás és a versenyképesség ma már az életben maradás alapvető feltétele a felsőoktatásban is, ahol csak azok az intézmények tudnak sikeresek lenni, akik gyorsan reagálnak a XXI. század társadalomformáló irányzataira (megatrendjeire), és innovatív megoldásokat alkalmaznak az oktatásban és a kutatásban is. Pontosan rámutatott erre az idei koronavírus járvány is, láthatóvá vált, hogy kik tudnak jól alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez, és a maguk javára fordítani a digitális társadalom vívmányait.



Dr. Haidegger Tamás főigazgató előadásában kifejtette, hogy a zöld innováció egyik kulcsa, hogy az ipari partnerek olcsóbban és hatékonyabban tudnak hozzájutni a legújabb technológiákhoz az alkalmazott kutatásokat vivő egyetemi innovációs központokon keresztül. Ezáltal gyorsabban és kisebb veszteséggel tudnak új technológiákat és eljárásokat prototipizálni. Az Óbudai Egyetem vezetői nagy előrelátásról tettek tanúbizonyságot, amikor az Egyetemi Kutató és Innováció Központ fókusz területeinek a robotikát, a mesterséges intelligencia módszereket, az orvostechnikát és a felhő alapú rendszereket határozták meg nyolc évvel ezelőtt, hiszen az ipari trendek maximálisan igazolták ezek létjogosultságát.



Végezetül Prof. Dr. Kovács Levente rektor elmondta, hogy nagy lehetőség áll az Óbudai Egyetem előtt, hogy az eddig első sorban csak házon belül inkubált és kétoldalú ipari együttműködésekben megvalósuló K+F+I folyamataik a minisztériumi elképzelésekkel összhangban a jövőben egy célzott technológiai parkban skálázódhatnak fel, teret adva a folyó transzlációs kutatások gyorsított ütemű hasznosításának.

A konferencián mások mellett felszólalt még: dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára, Bajnóczi Mihály, versenyképességi szakdiplomata, a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete részéről és Dr. Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és több más iparági cégvezető is.

Frissítve: 2021.04.22.

Legfrissebb cikkek