RKK-s hallgató sikere a Budapest Fashion Weeken

Magyar divattervezők mutathatták be legújabb kollekciójukat a Budapest Central European Fashion Weeken, melyet a Magyar Divat&Design Ügynökség rendezett meg 2020. szeptember 10. és 13. között. A Young Talents Show-ra Ferencz Noémi, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar - idén júniusban államvizsgázott -, ipari termék- és formatervező mérnök hallgatója is benevezett. Márkakollekciójával részvételi lehetőséget nyert a látványos eseményre.

A helyszín stílusosan a Fashion Streeten található Deák Palota volt. A rendezvényt, a pandémiás helyzet miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szervezték meg, és csak kisebb létszámú meghívott vendégkörnek volt szerencséje végignézni a legfrissebb trendeknek megfelelő kollekciókat. A bemutatót is rendhagyó módon bonyolították le, a modellek pasztellszínű posztamensekre állva, lassú forgással mutatták körbe a tervezők öltözékeit.

Ferencz Noémi célja egy európai piacra szánt kollekció megalkotása volt, amely a slow fashion és a fenntartható divat méltó képviselője lehet. A ruhák alapanyagául 100 százalékos lenvásznat választott, míg printjeinek meghatározásához olyan festési és mintázási technikákat keresett, amelyek környezetkárosító hatásai minimálisra csökkenthetők. Az ezeréves múltra visszatekintő textilfestési módszerek kutatásai után egy ősi japán technikára, a Tataki-zoméra esett a választása. A mintázás után, ezzel a technológiával csupán a minimális nedvességtartalmú növényi elemek komposztálható részei maradnak fenn hulladékként. A zero waste szabásminta tervezésre és a nyers levelek használatára utalva, kollekciójának a ZERAW márkanevet adta.

Ferencz Noémit beválasztották az MDDÜ által indított és a 2020 novemberében kezdődő, hat hónapon át tartó Young Talents Programba is. A projektben azok a tehetségek találhatják meg a számításukat, akik a felsőoktatási intézményekben elsajátított ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni a tervezés, a gyártás és az üzleti ismeretek terén. A szakmai tapasztalatokon túl, személyesen is megismerkedhetnek azokkal a helyszínekkel, illetve folyamatokkal, amelyek elválaszthatatlanok a divatipari szereplők mindennapjaitól. A mentorprogram kapcsolati hálót is biztosít a feltörekvő tehetségeknek első sikereik megalapozásához.

Gratulálunk Ferencz Noémi sikeréhez!

Frissítve: 2021.04.26.

Legfrissebb cikkek