„Az Óbudai Egyetem kitört az egyformaságból”

Az Óbudai Egyetemen ünnepélyes tanévnyitóval vette kezdetét a 2020/2021-es tanév. A rendezvénynek az Egyetem Bécsi úti székhelye adott otthont 2020. augusztus 31-én. Az eseményen elhangzott beszédek is jól tükrözik, hogy az Intézmény mára a magyar felsőoktatás meghatározó szereplőjévé, egyben hazánk vezető, műszaki képzést nyújtó, gyakorlatorientált intézményévé vált. Idén, normál eljárásban 4105 hallgató szerzett diplomát, 2827 magyar és 144 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait, ezzel az aktív hallgatók száma több mint 11 ezer. Az eseményt a veszélyhelyzetre tekintettel nagy készültség mellett, a társadalmi távolságtartás és a higiéniás szabályok maximális betartásával rendezték. A tanévnyitót két előadóteremben, online is nyomon követhették a hallgatók.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora a Szenátus Ünnepi Tanévnyitó Ülésén köszöntötte az esemény résztvevőit, köztük az új hallgatókat. Beszédében rendhagyónak, egyúttal visszafogottnak nevezte az ünnepi alkalmat, utalva a COVID-19 világjárvány okozta rendkívüli helyzetre. Úgy fogalmazott, hogy „bár a koronavírus-járvány megváltoztatta egyetemi életünket, de sem felülírni, sem gúzsba kötni nem tudta azt!” Emlékeztetett, hogy az Óbudai, az egyetemek közt a lehető legkorábban hozta meg intézkedéseit annak érdekében, hogy a 2020/2021-es tanév zökkenőmentesen kezdődhessen. Hangsúlyozta, a veszélyhelyzet alatt is arra törekedtek, hogy a hallgatókat a megszerezhető tudás elsajátításában ne érje hátrány, az Egyetemen folyamatos volt az oktatás és a kutatás, egyúttal felkészültek arra, hogy bármikor újra átálljanak az online oktatásra. A kollégákat arra kérte, hogy a személyes jelenléttel járó órákat a félév első felében tartsák, azaz a hibrid modell érvényesüljön. A rektor kitért az Egyetemen kifejlesztett tömeg-lélegeztetőrendszerre, a legjelentősebb szellemi terméknek nevezve azt, amely elnyerte az Európai Unió elismerését is. Mint mondta, büszke arra, hogy az Óbudai Egyetem a koronavírus elleni küzdelemben nem csak alkalmazott, hanem alapkutatási szinten is „megmutatta magát.” Hozzátette, hogy az Egyetem „kitört az egyformaságból”, egyedi lett, és az új stratégia megfogalmazása óta szép eredményeket ért el, számos jelentős pályázaton nyert. Sikeresnek nevezte az Egyetem hazai és határon túli kihelyezett képzéseit is.

A célok közül kiemelte a doktori iskolák erősítését, az Ipari Tanács működésének jelentőségét, illetve tervek szerint az Intézményen belül létrehozandó Technológiai Parkot. Továbbra is az elképzelések közt szerepel a Campus 21 program, melynek révén az Egyetem budapesti műszaki képzései egy helyszínre kerülhetnek. A legfontosabb változások közt említette az Ybl Miklós Építéstudományi Kar csatlakozását, mellyel az Egyetem teljes körű műszaki palettával rendelkező felsőoktatási intézménnyé vált.

 

Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja köszöntötte a frissen felvett hallgatókat, akiket megerősített abban, hogy jól döntöttek, hiszen biztos tudást és versenyképes diplomát szerezhetnek az Óbudai Egyetemen. Beszédében a kancellár is kitért arra, hogy a vírushelyzet új kihívások elé állította az Intézmény vezetését, melynek tagjai a leginkább megfelelő, biztonságos körülményeket igyekeznek biztosítani az Egyetem Polgárainak, köztük az 1300 kollégiumi elhelyezést nyert hallgatónak, a kollégiumokban is, speciális szabályok és óvintézkedések mellett. Reményét fejezte ki, hogy az Egyetem működése belátható időn belül visszaállhat a régi kerékvágásba.

 Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: Magyarországon továbbra is megéri felsőfokú végzettséget szerezni, a diplomával rendelkezők könnyebb elhelyezkedéssel, jó szakmai karriert kínáló munkahelyekkel és növekvő jövedelemmel számolhatnak. A pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője a koronavírus-járványveszélyeit megemlítve elismerősen szólt az Egyetem digitális oktatás terén tett fejlesztéseiről, és a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő kutatásairól is, utalva az Óbudai Egyetemen kifejlesztett tömeglélegeztető-rendszerre. A megvalósuló képzések, kutatások, a hallgatók által megszerezhető gyakorlati tudás miatt az ország egyik legsikeresebb műszaki felsőoktatási intézménye, ahol már hét karon, két képzési központban mintegy tizenegyezer hallgató tanul.

Dr. Hankó Balázs Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetem megfelel minden elvárásnak, amelyet a kormány a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű stratégiájában megfogalmazott. Oktatási területei egybevágnak a magyar gazdaságfejlesztési program kijelölt céljaival. Az Intézmény olyan képzéseket folytat, amely a gyakorlati képzés megerősítését helyezi előtérbe, ennek egyik példája a duális képzés, és ennek egyre erősebb megjelenése. Az államtitkár kiemelte az iparvezérelt, Ipar 4.0 technikai forradalomnak megfelelően zajló változásokat az Egyetemen.

 

Az ünnepi beszédeket követően Prof. Dr. Kovács Levente rektor, kitüntetéseket adott át.

Az Óbudai Egyetem Rektora Honorary Professor, azaz címzetes egyetemi tanár kitüntető címet adományozhat a kiemelkedő, nemzetközileg, illetve országosan elismert szakmai teljesítményt nyújtó személynek. Az ünnepélyes eseményen Honorary Professor kitüntető címet vehetett át: Prof. Dr. Hangos Katalin, tudományos tanácsadó, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium kutatója.



Pro Universitate kitüntetést és Professor Emeritus címet vehetett át Prof. Dr. Galántai Aurél egyetemi tanár, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Intézet kutatója.

 

A rendezvényen az Óbudai Egyetem Vegyes Kara műsorát láthatta és hallhatta a közönség, felvételről.

 

A kitüntetések átadását követően az elsőéves hallgatók fogadalomtétele következett, mellyel hivatalosan is az Óbudai Egyetem polgáraivá váltak. Ezt követően Prof. Dr. Kovács Levente rektor kézfogással, hivatalosan is az Intézmény polgáraivá fogadta őket.



Ezt követően az Egyetem zászlajára a karok képviseletében egy-egy új hallgató feltűzte a kart szimbolizáló szalagot.

Frissítve: 2021.05.01.

Legfrissebb cikkek