Bús Balázs polgármesterrel egyeztetett Prof. Dr. Kovács Levente





Prof. Dr. Kovács Levente, Egyetemünk új rektora és Földesi Gabriella, Intézményünk nemrégiben megválasztott kancellárja látogatást tett Bús Balázsnál, Óbuda-Békásmegyer polgármesterénél szeptember elején. A megbeszélés résztvevői stratégiai együttműködés kötéséről állapodtak meg.  








A látogatást Prof. Dr. Kovács Levente rektor kezdeményezte Bús Balázs polgármesternél, azzal a céllal, hogy bemutatkozzon, ismertesse céljait, és hogy közösen keressék a lehetőséget az együttműködésre. A Rektor tájékoztatást adott a sikeres felvételi eljárásról. Utóbbi eredményeként 3513 hallgató kezdheti meg az új tanévet. Az Óbudai Egyetem az országos szinten is tapasztalható demográfiai csökkenés ellenére megőrizte hallgatói létszámát.


A jubileumi év kapcsán felidézte: idén ünnepeljük jogelődintézményünk alapításának 140. évfordulóját, az Óbudai Egyetem alapításának 10., a Kandó Kálmán Villamosipari és a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola 50., valamint az Alba Regia Műszaki Kar és Egyetemi Kutató és Innovációs Központ 5. évfordulóját. Legfontosabb céljának jelölte meg, hogy az Óbudai Egyetem a XXI. századi ipar kihívásainak megfelelően egy új és fenntartható fejlődési pályára álljon, a profiljába tartozó kutatásokban és ipari fejlesztések tekintetében hazánk, a közép-kelet-európai régió meghatározó egyeteme legyen. Szeretné a diákok számára az egyik legvonzóbb, legnépszerűbb felsőoktatási intézménnyé tenni az Egyetemet a Kárpát-medencében, hosszútávon pedig azt kívánja elérni, hogy az ezer legkeresettebbek között jegyezzék. Ennek elérése érdekében tudományos rektor-helyettesi- és ipari kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi pozíciót hoz létre, tovább kívánja erősíteni a duális és a műszaki képzést. Emellett az Intézmény arculata is megújult. A továbbiakban arról adott tájékoztatást, hogy szeptember 1-jétől az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem fenntartója. Prof. Dr. Kovács Levente kezdeményezte a szorosabb együttműködést a városrész vezetésével.


Földesi Gabriella az infrastrukturális fejlesztések kapcsán jelentős eredménynek nevezte a Kandó Kálmán Kollégium 3,4 milliárd forint kormányzati támogatásból, valamint 260 millió Ft. saját forrásból megvalósult szeptemberi átadását. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, a jövőben Óbudára szeretnék koncentrálni az Egyetem Budapesten szétszórt műszaki képzéseit. A jelentős kormányzati támogatással megvalósuló beruházással a tervek szerint a felsőoktatási intézmény egységes, modern 21. századi Campusszal fog rendelkezni. A tervezett beruházás remélhetően már idén az előkészítő szakaszba léphet.


A továbbiakban ismertette terveit. Stratégiai célok közt említette a lakossági okos-alkalmazások fejlesztéséről szóló elképzeléseit. Ennek igen nagy lehet a helyi jelentősége, hiszen Óbudán közel 4 ezer egyetemista fordul meg nap, mint nap. Sokan a városrészben élnek, közlekednek, költekeznek, élik mindennapi életüket. Számukra a minőségi feltételek biztosítása kiemelt cél, hiszen igénybe veszik a városrész kulturális, sport és egyéb szabadidős szolgáltatásait. Ehhez járulhat hozzá a szoros kapcsolat ápolása, mely közös érdeket szolgál. A tárgyaláson ismét szóba került a hallgatók igényéhez kapcsolódóan a sportolási lehetőségek  megteremtésére alkalmas  modern, többcélú sportcsarnok építése is.


Bús Balázs polgármester üdvözölte a Rektor kinevezését, és céljai támogatásáról biztosította. Elmondta, hogy a városrész vezetésének kiemelten fontos a felsőoktatási intézmény jelenléte Óbudán.  Hozzátette: az önkormányzat megvizsgálja, hogy a kerület mely része lenne alkalmas egy sportcsarnok létesítéséhez és milyen  pénzügyi források állnak rendelkezésre a kivitelezés megvalósításához. Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban a kapcsolat erősítésére törekszik az Egyetemmel.


Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a 2019-ben többszörös jubileumi évet ünneplő Óbudai Egyetem elkötelezett mind a helyi civil társadalom, mind a közösséggel való együttműködés, valamint a fenntartható fejlődés irányába. Ennek keretében az Egyetem a működési területén illetékes helyhatóságokkal, így Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával is kiváló partneri kapcsolatot alakított ki és tart fenn. Ehhez a törekvéshez illeszkedik, hogy a felek stratégiai együttműködési megállapodás kötéséről állapodtak meg, a lakossági okos alkalmazások fejlesztése kapcsán. Prof. Dr. Kovács Levente Rektor ígérete szerint az Egyetem szakemberi, tanárai és hallgatói helyben használható alkalmazásokra tesznek javaslatot a jövőben.




Frissítve: 2021.04.01.

Legfrissebb cikkek