KEHOP-5.2.2-16-2017-00111

Projekt adatai

Konzorciumvezető: BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

Konzorciumi partner: Óbudai Egyetem

Projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.2-16-2017-00111

Projekt címe: Óbudai Egyetem Energetikai Fejlesztése

Megítélt támogatás:  386.891.677 Ft

A konzorciumvezető támogatási összege: 37.102.909 Ft

Óbudai Egyetem támogatási összege:  349.788.768 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás időtartama: 2020. 03. 19. – 2022. 10. 15.

Projekt rövid összefoglalója

A projekt keretében az Óbudai Egyetem két intézményét érintően valósult meg energetikai korszerűsítés.

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar és Kiss Árpád Kollégium 1034 Budapest, Doberdő u. 6-6/a. számú telephelyének energetikai fejlesztése a fűtési rendszerek korszerűsítését, tartalmazza a hatályos 7/2006. (IV.24.) TNM rendelet követelményszintjének való megfeleléssel, törekedve az üzemeltetés energiaköltségeinek minél magasabb megtakarítására. A korszerűsítés során megvalósult a lapostető hőszigetelése, a fűtési hálózat korszerűsítése, illetve a fűtési rendszer szabályozása. Továbbá beépítésre kerültek korszerű hőcserélők és lapradiátorok is.

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar 1034 Budapest, Szőlő utcai 2. számú telephelyének energetikai fejlesztése keretében cserére kerültek a mai energetikai követelményeknek nem megfelelő homlokzati nyílászárók, valamint megvalósult a lapostető és a homlokzat hőszigetelése.

A projekt megvalósulása támogatja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredmények elérését és hozzájárul a környezetvédelmi célkitűzések megvalósításához. A megvalósult energiahatékonysági beruházás a globális környezetterhelés és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezi ezzel megfelelve az Európai Unió energiahatékonyságról szóló irányelvének, erősítve az intézmények környezettudatos energiafelhasználását.

A projekt közvetlen célja volt az épületek energetikai tényezőinek javítása, megfelelve a hazai és az EU irányelvek előírásainak, elvárásainak. További cél az energiafelhasználás csökkentése a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentése, azaz a fejlesztés eredményeként biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézmények létrehozása.

A projekt közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását és elősegíti a szemléletváltást a fenntartható fejlődés területén, továbbá támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

A projekt – a 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően – az BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumi formában valósult meg – az Óbudai Egyetemmel szoros együttműködésben.

A KEHOP-5.2.2-16-2017-00111 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Miniszterelnökség, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósult meg.

Frissítve: 2022.10.11.