GINOP-2.2.1-15-2017-00098 – Intelligens Integrált Vasútfelügyeleti Rendszer

Projekt adatai

Főkedvezményezett: Invitech Megoldások Zrt.

Konzorciumi tagok:

  • Óbudai Egyetem
  • MÁV Zrt.
  • R – KORD Kft.

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00098

Projekt címe: Intelligens Integrált Vasútfelügyeleti Rendszer (IIVR)

Óbudai Egyetem által elnyert támogatás: 789 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás időtartama: 2018.03.01 – 2021.02.28

A projekt célja: a Vasútforgalom Felügyeletét szolgáló osztott intelligenciájú és logikájú, decentralizált, holarchikus, Integrált Rendszer kifejlesztése.

A rendszer koncepciója intelligens, elosztott, autonóm, rugalmas, egymással együttműködő berendezések rendszeréről szól, mivel a mai környezeti körülmények rendkívül változékonyak, ezért új, az eddigieknél jóval rugalmasabb, gyors reagálási képességekkel rendelkező berendezésekre van szükség a pályakapacitás maximális kihasználásához és zavartatásainak csökkentéséhez. Az integrált struktúrával egy komplex (teljesebb)  digitális vasút.

Projekt tervezett műszaki – szakmai eredménye

A vasútforgalom felügyeletét szolgáló osztott intelligenciájú és logikájú, decentralizált, holarchikus, Integrált Rendszer. 

A rendszer célja technikai oldalról nézve a kötöttpályás közlekedés üzemvitele során keletkező adatok gyűjtése, és ezek segítségével a közlekedés irányítása nagy sebességgel és nagy megbízhatósággal. Az adatok keletkezési helyén történő gyors átalakítása információkká – melynek segítségével lokális döntési mechanizmus valósulhat meg – nagyban megnöveli az üzemeltetés hatékonyságát, azaz képes visszaszorítani az üzemvitel költségeit, a karbantartás és a felügyelet erőforrásigényét.

Másrészt eredményezi a forgalom biztonságosságát és a gördülő állomány mozgásának folyamatosságát, mely menetidő megtakarítással jár. Környezetvédelmi oldalról tekintve a rendszer célja a kötöttpályás közlekedési eszközök terjedésének előmozdítása, mivel az említett közlekedési eszközök terhelik legkevésbé környezetünket.

Projektholnap: www.invitech.hu/iivr

Frissítve: 2022.02.01.