Duális és kooperatív képzés

Mit jelent a duális, illetve kooperatív képzés? Milyen előnyöket élvezhetnek az ilyen típusú képzésekben résztvevő hallgatók? Milyen szakokon választható duális és kooperatív képzés egyetemünkön? Az alábbi összeállítás ezekre a kérdésekre ad választ.

MIT KELL TUDNOD A DUÁLIS KÉPZÉSRŐL?

Ha a duális képzést választod, rögtön a tanulmányaid megkezdésével párhuzamosan elkezdődik a szakmai gyakorlatod is. A szorgalmi időszakban a hagyományos képzést végző csoporttársaiddal együtt részt veszel a tanórákon. A vizsgaidőszakban nem csak tanulsz és vizsgákra jársz, hanem dolgozol is. A munkádért fizetés és szabadság is jár, pont úgy, ahogy a cég többi munkavállalójának.

A duális képzéssel tanulmányaid végére diplomád és több éves szakmai tapasztalatod lesz. Sőt! Ha jól teljesítesz, arra is számíthatsz, hogy a gyakorlati helyed állást is kínál neked. A partner cég érdeke az, hogy ha már „kitanítottak”, a későbbiekben náluk dolgozz.

A duális képzés az egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karán három éve indult, ez év szeptembertől már mind a hat karon, lehetőség nyílik duális képzési formát választani. Összesen 209 gyakorlati hely áll rendelkezésre a duális képzést választó diákok számára.

A program kezdeti eredményei biztatók, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ebben a képzéstípusban részt vevő hallgatók átlagosan egy érdemjeggyel jobbat érnek el a hagyományos képzésben tanuló társaiknál, több kreditet vesznek fel és teljesítenek.

A duális képzésre jelentkezni a hagyományos felvételi eljárásban tudsz.

Duális képzés infografika

DUÁLIS KÉPZÉSEK AZ ÓBUDAI EGYETEMEN

ALBA REGIA MŰSZAKI KAR:
Gépészmérnök alapszak (BSc)
Mérnökinformatikus alapszak (BSc)
Műszaki menedzser alapszak (BSc)
Villamosmérnök alapszak (BSc)
Földmérő és földrendező mérnök alapszak (BSc)
Mechatronikai mérnök mesterszak (MSc)

BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ és BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR:
Gépészmérnök alapszak (BSc)

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖK KAR:
Villamosmérnök alapszak (BSc)

KELETI KÁROLY GAZDASÁGI KAR:
Műszaki menedzser alapszak (BSc)

NEUMANN JÁNOS INFORMATIKAI KAR:
Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

REJTŐ SÁNDOR KÖNNYŰIPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR:
Könnyűipari mérnöki alapszak (BSc)

MIT KELL TUDNOD A KOOPERATÍV KÉPZÉSRŐL?

Ha a kooperatív képzést választod, tanulmányaid első része ugyanúgy zajlik majd, mint a hagyományos rendszerben tanulóké. A hatodik féléved után lehetőséged nyílik egy vállalatnál egy vagy két gyakorlati félévet tölteni. Hogy pontosan mennyit, az rajtad múlik. A kooperatív képzés során heti négy napon át dolgozol a cégnél, egy napon keresztül pedig elméleti képzésen veszel részt, ahol a szakdolgozatod megírásához is támogatást kapsz. Ebben az időszakban ugyanúgy hallgatói jogviszonyban maradsz, mint előtte, tehát élvezheted ennek minden előnyét. Ráadásul az egyetemtől ösztöndíjat is kapsz. Sőt!

Ezzel a lehetőséggel belekóstolhatsz a munka világába, még azelőtt, hogy elhagynád az iskolapadot. A kooperatív képzésre tekinthetsz úgy, mint középútra a hagyományos és a duális képzés között.

Kooperatív képzés infografika

KOOPERATÍV KÉPZÉSEK AZ ÓBUDAI EGYETEMEN

BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR:
Gépészmérnök alapszak (BSc)
Mechatronikai mérnök alapszak (BSc)
Biztonságtechnikai mérnök alapszak (BSc)

KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖK KAR:
Villamosmérnök alapszak (BSc)

NEUMANN JÁNOS INFORMATIKAI KAR:
Mérnök informatikus alapszak(BSc)

Bővebb információt talál egyetemünk duális oldalán.

Frissítve: 2021.05.26.