2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00534

Projekt adatai

Konzorciumvezető: MPM Research Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi partnerek: Óbudai Egyetem, Color Pack Nyomdaipari és Csomagolóanyag Gyártó Zrt.

Projekt azonosítószáma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00534

Projekt címe: Moduláris robotcella

Szerződött támogatás összege: 880.822.174 Ft

Konzorciumvezető támogatási összege: 411.425.800 Ft

Óbudai Egyetem támogatási összege: 149.988.750 Ft 

Color Pack Nyomdaipari és Csomagolóanyag Gyártó Zrt. támogatási összege: 319.407.624 Ft

Támogatás mértéke: 68,97%

Megvalósítás időtartama: 2020.01.01. – 2022.12.31.

Projekt rövid összefoglalója

A projekt keretében megvalósítani kívánt berendezés egy a raktározást, anyagmozgatást segítő moduláris robotcella. A projekt egy olyan új, innovatív, folyamatos üzemű kutató-gyártó berendezés kifejlesztésére irányul, amely több különböző berendezés feladatát képes ellátni (multifunkciós). A robot cella a különböző moduloknak köszönhetően tetszés szerint kialakítható, igény esetén a be és kimeneti modulok bármikor áthelyezhetők. Az elektromos kábelek a modulok alatt könnyen telepíthetők. A robot fej különleges kialakítása megengedi a raklapok, és dobozok mozgatását. A robot cella egyszerre két gyártó sort is képes kezelni, illetve nagy volumenű gyártás esetén akár több robot cella párhuzamosan telepíthető.

A Moduláris robot cella eszközei a következőek:

  • Raklap adagoló
  • Raklap szállítópálya
  • Robotkar 5 szabadsági fokkal, vezérlő elektronika, kommunikációs BUS
  • Bemeneti szállítópálya
  • Réteg elválasztó lap

A berendezés kifejlesztésére való igényt az alábbiak garantálják:

Hazai és külföldi szakemberekkel készített felmérés alapján nagy igény mutatkozik robotizált anyagmozgatási megoldások iránt a megnövekedett kereslet miatt. Ilyen igények elsősorban gyógyszer technológiai kutató-fejlesztő laborokban jelennek meg, de már termelési részlegeknél is kezdenek megjelenni ezek az igények, amihez igazodik a Color Pack Zrt. fejlesztési stratégiája is.

Tervezett berendezés főbb előnyei:

  • tetszőlegesen telepíthető minden automata félautomata vagy emberek által működtetett gyártósor csomagoló cellájaként, megkönnyítve ezzel az esetenként nehéz fizikai munkát
  • alkalmas egy vagy több gyártósor kiszolgálására, ahol a készre pakolt raklapok a kimenő futószalagon keletkeznek
  • rugalmasan meg tud felelni a növekvő kapacitásnak vagy a fokozódó termékvarianciának
  • akár három ipari robot és összességében hat futószalag kap helyet (“A+3” konfiguráció), amely cellánként három robotot és cellánként kettő-kettő bemenő-kimenő futószalagot tartalmaz, de természetesen bővíthető a berendezés ez által rugalmasan meg tud felelni a növekvő kapacitásnak vagy a fokozódó termékvarianciának.

A tevékenység megvalósítását három év alatt tervezzük végrehajtani. Az első év végére terveztük az első mérföldkövet, a második év végére a második mérföldkövet, a harmadik év végére a harmadikat. Az első mérföldkő lényegében a berendezés terveinek elkészítését jelenti, a második mérföldkő a fő egyedi gépelemek, mint pl. megfogó karok, és a cella vezérlő szoftver elkészülését, a harmadik mérföldkő pedig a végleges berendezés elkészülését és piacra vitelét jelenti.

Frissítve: 2022.03.31.